大家好!我是新手兔媽,近幾日我的囡囡(3個月大)排的便便與以往的不一樣。

她的便便是軟身的(她有時會不小心踩到便便,便便就扁了黏住籠底),有點臭,形狀不規則,大小不一,較以前的便便細粒

我初初以為她是食得太多A草所以排軟便,但停了A草只給T草和幼兔糧她吃後,便便還沒有改善
剛剛還發現有些便便附著黏液...

請問各位兔爸兔媽,我的囡囡是生病了嗎?她其他一切如常的,還是和以往一樣吃得多、喝得多

Suzanne 2013-4-26 10:38:21 PM
That would be a bad news for you.

你隻兔九成九腸蠕動出現問題,再拖就生命結束,快book醫生!
sweet0122 2013-4-26 10:54:02 PM
Suzanne 發表於 2013-4-26 10:38 PM
That would be a bad news for you.

你隻兔九成九腸蠕動出現問題,再拖就生命結束,快book醫生! ...

咁大件事?!>o<""
我上星期先帶完佢睇dr. ma做body check,醫生仲話佢好健康無問題的> <
我聽日先打去book唔知即日有無位...希望囡囡唔好有事T^T
syt174698 2013-4-26 11:06:47 PM
你最好帶埋兔兔既便便比獸醫睇
sweet0122 2013-4-26 11:12:47 PM
syt174698 發表於 2013-4-26 11:06 PM
你最好帶埋兔兔既便便比獸醫睇

好的,謝謝你!

另外想問除左dr. ma,仲有無其他九龍區睇兔兔既獸醫介紹?我驚聽日dr. ma full booking> <"
Suzanne 2013-4-26 11:41:52 PM
Dr.Hugh聽講都唔錯㗎~~

其實兔仔嘅嘢好難講,
我隻仔星期二睇完dr.ma,當時馬醫生仲話佢肚子情況好好,星期三就脫水,又拿拿臨打尖去睇馬醫生
sweet0122 2013-4-26 11:54:25 PM
Suzanne 發表於 2013-4-26 11:41 PM
Dr.Hugh聽講都唔錯㗎~~

其實兔仔嘅嘢好難講,

謝謝你!

請問有dr. hugh診所地址同聯絡電話嗎?萬分感謝!>.<

其實佢最初係做完body check果日就唔多妥,出街果時驚到震騰騰,返到屋企定晒形唔食野,過左約2個鐘度先肯食返,但d便便就開始唔一樣,初初我以為佢係因為第一次出街驚得濟先咁。過左幾日雖然佢又變番食得訓得,但d便便都無改善,咁我就開始停A草,點知今日仲差左....真係好擔心佢>.<
wesky 2013-4-26 11:59:35 PM
sweet0122 發表於 2013-4-26 11:54 PM
謝謝你!

請問有dr. hugh診所地址同聯絡電話嗎?萬分感謝!>.<

HERE:
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=360
sweet0122 2013-4-27 12:04:22 AM
wesky 發表於 2013-4-26 11:59 PM
HERE:
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=360

謝謝你!> <
聽日如果book唔到dr. ma就帶囡囡睇dr. hugh
all_loving_it 2013-4-27 12:15:28 AM
兔兔便便附有黏液, 好大可能係腸炎或細菌性感染, 嚴重可引致死亡, 所以儘快安排睇醫生
all_loving_it 2013-4-27 12:19:28 AM
sweet0122 發表於 2013-4-26 11:54 PM
謝謝你!

如果你有草粉/益生菌, 就而家餵左比兔兔食先
raywong521 2013-4-27 01:29:32 AM
兔兔既便便唔正常,帶埋兔便比醫生睇~
sweet0122 2013-4-27 01:47:47 AM
all_loving_it 發表於 2013-4-27 12:19 AM
如果你有草粉/益生菌, 就而家餵左比兔兔食先

無啊>.<"
而家淨係俾T草佢,佢都有食,而且見佢飲好多水,聽日會一早book醫生,謝謝你!^^
sweet0122 2013-4-27 01:50:19 AM
raywong521 發表於 2013-4-27 01:29 AM
兔兔既便便唔正常,帶埋兔便比醫生睇~

我諗住聽日包晒成個底盤d便便俾醫生睇,希望佢唔會嫌核突
BieChan 2013-4-27 11:35:09 AM
睇左醫生未呀?

快速發帖