我好想領養多隻兔,但媽媽唔比,点算好.我家有隻九月大的獅子兔女.佢好乖好可愛,好想耍長耳兔和獅子兔一起養.
hh0 2013-5-6 06:39:39 AM
你係唔係未獨立既朋友,同媽咪住媽咪照顧你,媽咪反對一定有原因的,暫時俾心機照顧隻獅子兔先再慢慢同媽咪傾
smallsuishan 2013-5-6 08:53:02 AM
咁你咪養一隻算囉~
養兩隻兔唔係你諗咁易.......
raywong521 2013-5-6 09:49:16 AM
動物係生命,唔能夠想養多少,就養多少,動物要人照顧,也要醫療開支,生活開支~

更可況養兩隻兔仔係會打交的,到時怎辨?由得兔兔們打死嗎?還是丟了其中一隻兔兔?而且兔兔繁殖得好快,生出黎既兔b,丟出街嗎?

你而家隻兔兔有無絕育呢?

等再大d,有能力後,細心諗下,有無能力照顧,先再養吧~
Suzanne 2013-5-6 12:18:06 PM
小朋友, 有心領養係好事。

不過,唔好咁自私,覺得自己好想養多隻就養。有無諗過空間、經濟同埋日常方面o既問題呀? 你知唔知兩隻兔仔唔一定可以相處到架?

你阿媽唔俾你養多隻咪唔好養囉, 唔好意思,我地幫唔到你, 反而覺得你阿媽好o岩。
all_loving_it 2013-5-6 08:53:44 PM
我希望你要知道唔好以為養兩只兔兔, 兩只都可以做朋友, 現實中, 有好多例子夾唔到

好似有部份好衰既人, 明知兩只兔兔未必做到朋友, 但都領養多只返黎, 結果因為夾唔到, 又好不負責, 自私咁唔要新既兔兔
Insomniahk 2013-5-7 11:46:52 AM
應該同你阿媽傾
唔係上網
圓圓 2013-5-15 12:12:18 AM
多謝各位兔友的意見,我都係聽呀媽話養一隻巴!代兔兔百年歸老後先再接下養另一隻.

我現在會一心一意好好照顧我的愛兔,謝謝各位兔友
AliceWong 2013-6-6 06:43:39 PM
我本來到想,不久有朋友的兔兔來往!
兔兔的反應好大,佢睇來唔鐘意有人分佢屋企

快速發帖