話說上個月16~19號因為我要離開屋企3日,所以將兔兔放左係兔協!
到我返到黎接返兔兔之後我發現兔兔食草小左,
平時佢可以食到2個體型,計埋A草!
依半個月食小左大約半個體型,仲要有時唔夠!
我當然好擔心啦,帶佢去Check又冇問題,屎尿都正常!
但我都好擔心佢會愈食愈小,所以我依段時間都不停諗方法令佢食多D,
不過都冇用!
但前幾日我忽然諗起佢係兔協果陣D草係放下地下食,
我就將草架一半草放左係籠地下,佢果然好快就食哂地下嘅草!
對草架D草完全冇興趣!
尋日我直頭拆埋個草架直接放草入去,佢食草嘅份量比之前仲多!
唔計A草都有2個體型份量!
屎蛋仲超大粒呀!
所以我想同大家講,如果可以的話放草係籠嘅地下比兔兔食啦!
我搵左好多資料同埋問人都話如果放草係地下可以增加兔兔食量!
佢食多D草都健康D!

以上只係我個人感受同參考網上資料!
不喜勿插!
花芝媽 2013-5-10 01:36:51 AM
其實放係地下食係舒服好多  食多D係正常    係草架食有時好辛苦
rannes.qq 2013-5-10 03:24:09 AM
花芝媽 發表於 2013-5-10 01:36 AM
其實放係地下食係舒服好多  食多D係正常    係草架食有時好辛苦

佢食得開心同埋健康我就開心啦
MIA 2013-5-10 04:18:11 AM
如果兔兔食食下係啲草上面疴尿咁點算{:soso_e122:}
rannes.qq 2013-5-10 07:34:28 AM
MIA 發表於 2013-5-10 04:18 AM
如果兔兔食食下係啲草上面疴尿咁點算

以下只係個人意見
其實兔兔好聰明架,只係搵唔搵到一個岩兔兔嘅方法去教!
因為每隻兔兔都唔會完全一樣,所以教佢嘅時候要比d耐性!
我不嬲都唔會鬧同打我隻兔兔,我用嘅方法就係…
如果佢做錯野or 尿錯位我就會比佢聞下之後話比佢聽點先岩…
跟住捉佢入出街袋直到我汁好哂d野清理好個籠先比佢返入籠!
幾次之後佢就知咁做會比人關住!順便一提,個袋我唔係用黎同佢出街!
同佢出街我有另一個出街籠!
wmlynlyn 2013-5-10 09:29:43 AM
我隻兔之前係好中2禽上個草架食草,直頭係超愛,佢而家就懶左5肯用草架!我刀係就咁將d草擺地下任佢食雖然佢識去廁所但有時貪方便刀會就咁疴係d草到,唯有勤力d清潔同再俾草佢
wesky 2013-5-10 09:46:20 AM
我都無用草架好耐,放地下兔兔食得舒服啲
MIA 2013-5-10 08:42:42 PM
我有一隻兔囡,佢就好鐘意企起身兩隻手禁住草架邊邊係到食草,又會張啲草推晒落地下食之後坐住啲草就尿尿,但佢自己係出面玩玩下都會好叻叻自己走返去廁所到尿尿!唔會係出面尿尿!

我有一隻兔囝,佢就懶啲,鐘意扒係地下食草,佢有時走出泥玩果陣會周圍尿尿,有時就係廁所尿尿有時就周圍尿尿
DomDomPig 2013-5-10 11:00:59 PM
我都冇用草架好耐啦,卒卒都係鐘意放晒d草起地下慢慢食,痾尿會痾起廁所架嘛
rannes.qq 2013-5-11 02:47:19 AM
wmlynlyn 發表於 2013-5-10 09:29 AM
我隻兔之前係好中2禽上個草架食草,直頭係超愛,佢而家就懶左5肯用草架!我刀係就咁將d草擺地下任佢食{:3_7 ...

我一見佢屎屎亂柯我都會清理個籠…我好驚佢手腳唔乾淨
rannes.qq 2013-5-11 02:48:06 AM
wesky 發表於 2013-5-10 09:46 AM
我都無用草架好耐,放地下兔兔食得舒服啲

絕對認同
rannes.qq 2013-5-11 02:51:04 AM
MIA 發表於 2013-5-10 08:42 PM
我有一隻兔囡,佢就好鐘意企起身兩隻手禁住草架邊邊係到食草,又會張啲草推晒落地下食之後坐住啲草就尿尿, ...

我頭一日洗籠洗左9次…真係要好有耐性同勤力先得
不過之後會覺得絕對值得
rannes.qq 2013-5-11 02:52:21 AM
DomDomPig 發表於 2013-5-10 11:00 PM
我都冇用草架好耐啦,卒卒都係鐘意放晒d草起地下慢慢食,痾尿會痾起廁所架嘛 ...

我希望qq 以後都好似卒卒咁乖啦
MIA 2013-5-12 10:10:47 AM
rannes.qq 發表於 2013-5-11 02:51 AM
我頭一日洗籠洗左9次…真係要好有耐性同勤力先得
不過之後會覺得絕對值得 ...

因為我好多時間都唔係屋企,所以係鋪尿墊嘅!都有試過一日換5塊尿墊
rannes.qq 2013-5-13 10:32:29 PM
MIA 發表於 2013-5-12 10:10 AM
因為我好多時間都唔係屋企,所以係鋪尿墊嘅!都有試過一日換5塊尿墊

我一唔係屋企都會鋪定尿墊…我驚我唔係度佢又百厭

快速發帖