一個半星期前,兔兔尿呈現血紅色,
當時嚇親我,即刻帶去dr.Ma度睇醫生
醫生話佢個腸較為緩慢,同埋d尿係多鈣姐,唔駛擔心
咁我就將A草轉哂T草直到而家
過左一星期後返去覆診,醫生話兔兔個腸變返正常,話無咩事唔駛再返黎!
但今日返到屋企後又再次見到血色既尿,
兔兔又好精神,又食好多草
究竟啲尿係咪正常呢?兔兔4個半月大
麻煩大家了

Shyshyboy 2013-5-26 07:02:46 PM
幫兔兔換左塊尿墊之後,隔了一陣見到佢新尿
呈透明色
點解會咁既?
究竟佢有冇事??
Suzanne 2013-5-26 07:03:47 PM
這是尿放久了,氧化後的顏色吧?
Shyshyboy 2013-5-26 07:25:10 PM
但係我今朝出門口另外一個地方有尿,返到屋企後但係都係透明色架~
wesky 2013-5-26 08:51:07 PM
正常~ 兔尿顏色變化由淺黃到啡都有,  顏色受食物色素, 鈣 &氧化時間影響

如果要判斷係咪血尿, 就要拎尿樣本去顯微鏡睇, 血尿會見到紅血球等細胞

Shyshyboy 2013-5-26 09:49:03 PM
咁都好啲!嚇死我了,唔該哂大家
Hitan 2013-5-29 02:34:44 AM
你會唔會除左 T 草之外仲有比兔兔食其他草, 例如 orchard grass / organic meadow hay?
Shyshyboy 2013-5-29 05:21:09 PM
無呀!淨係俾APD既T草咋

快速發帖