好擔心佢,唔知係咪病,佢嘴下面一舊舊,啡啡黃黃咁既!係病定污糟?買左返黎兩星期,期間淨係比過糧,草同水,無比其他野佢食過,正常粒粒便便,尿係黃色有d濁(奶茶咁),無甩毛,無厭食同唔飲水…希望大家以解答到我!

miubb 2013-5-30 08:33:59 PM
可能係SKIN病  我兔兔都有試過  好似發霉既發泡膠咁  唔理會愈來愈大==快D帶佢去睇E生啦  唔好唔理佢呀
heidihidi 2013-5-30 08:56:42 PM
miubb 發表於 2013-5-30 08:33 PM
可能係SKIN病  我兔兔都有試過  好似發霉既發泡膠咁  唔理會愈來愈大==快D帶佢去睇E生啦  唔好唔理佢呀 ...

請問你知唔知係咩皮膚病?
wesky 2013-5-30 09:05:02 PM
儘快睇醫生
你係邊買?
heidihidi 2013-5-30 09:08:00 PM
wesky 發表於 2013-5-30 09:05 PM
儘快睇醫生
你係邊買?

將軍澳 I love rabbit 買左兩星期…
raywong521 2013-5-30 09:18:55 PM
兔兔買返黎,都要帶兔兔去醫生度body check,儘快帶兔兔去睇醫生吧~
啫喱仔 2013-5-30 11:07:07 PM

快D睇醫生,有可能係真菌,因為我個隻都係我愛兔到買,一星期後個嘴就係咁(不過未有咁多)同埋手臂位伸直後見到有D甩毛。
病向淺中醫,快D睇快D好呀!

補充:醫生話皮膚病唔影響日常生活既,所以都會食得柯得玩得。
heidihidi 2013-5-30 11:35:31 PM
啫喱仔 發表於 2013-5-30 11:07 PM
快D睇醫生,有可能係真菌,因為我個隻都係我愛兔到買,一星期後個嘴就係咁(不過未有咁多)同埋手臂位伸直後 ...

咁你係邊度睇vet?大概收費幾多?
freeling820 2013-5-31 10:40:36 AM
盡快睇醫生啦!
我睇開dr.ma
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=381
啫喱仔 2013-5-31 05:42:41 PM
heidihidi 發表於 2013-5-30 11:35 PM
咁你係邊度睇vet?大概收費幾多?

我個隻睇咗兩次,第一次body check、俾咗revoluation 同驗真菌,$1,000; 一星期後就出現明顥病徵,轉睇元朗Dr. Gerry,$760 連真菌藥。

Dr. Ma 就個個都讚好但較難book,Dr. Gerry 就一dd,但我覺得Dr. Gerry 都幾好,我隻兔仔而家冇晒d粒粒同生番d毛,可能都係兔仔夾醫生啦。你快d打去約時間la,睇吓邊個醫生可以快d有得睇,
amazingharry 2013-6-1 10:59:08 AM

是梅毒吖
我的兔兔都系個度買都系有呢個病吖。
應該拒地入左批病兔!
我睇dr ma打左3針就好返曬了
440+253+253!
heidihidi 2013-6-1 05:52:02 PM
amazingharry 發表於 2013-6-1 10:59 AM
是梅毒吖
我的兔兔都系個度買都系有呢個病吖。
應該拒地入左批病兔!

多謝以上咁多位兔主既解答!兔兔今日已經去左睇醫生啦,相信佢好快會無事•••
Re: amazingharry.  係呀,頭先去左九龍動物醫院睇dr betty..佢都話兔兔果d係梅毒重有毛蟎,應該係竉物店果陣惹返黎,而家醫生幫佢打左針同滴左revolution,再去打多幾針就會好番嫁啦•••
而家終於放心晒:)
LittleBunny 2013-6-22 10:23:20 AM
兔兔好返未

快速發帖