我隻兔識係廁所到柯尿柯屎不過d屎唔係成日都係廁所入面柯
呢排成日d屎尿都柯哂係廁所出面 點先可以令到佢全部d屎尿都柯係廁所入面?
依家d尿柯哂係出面搞到佢好污糟!
all_loving_it 2013-6-14 07:45:08 PM
你有無放足夠墊材係廁所以外既地方?   有無日日去換籠做好清潔?  如果有, 絕對無可能會令佢好污糟
papaya0907 2013-6-14 08:23:03 PM
有呀!唔知點解佢成日柯係出面.點先令佢係廁所入面柯?
all_loving_it 2013-6-14 10:44:26 PM
papaya0907 發表於 2013-6-14 08:23 PM
有呀!唔知點解佢成日柯係出面.點先令佢係廁所入面柯?

你只可以用無限耐心去教, 點訓練可以去爬文, 再一次講兔兔唔係一定會識去廁所, 亦有部份兔兔因個性而唔鐘意用廁所

突然唔用廁所可以有好多原因 :
包括外在因素 :
廁所太細, 唔清潔, 廁所上既隔網唔舒服
對環境安全感不足, 想霸地盆
情緒不安
發情
環境太熱
性格問題

健康因素 :
關節 / 骨刺問題, 上廁所辛苦
腳蒼 / 腳枕 :  企上隔網令腳蒼同腳枕問題加重
腎問題 : 有腎病令兔兔如廁辛苦或出現失禁問題

廁所只係為方便人去清潔, 只要我地做足清潔, 早晚換一次新而足夠既墊材, 就算兔兔永遠唔識用廁所都對佢無影響

我以前有一只養左13年既賓尼兔, 佢都係唔識去廁所, 我一樣係早晚換籠同落夠墊材, 一樣無任何問題, 亦唔會污糟, 兔協大把兔兔唔識用廁所, 都未試過有咩問題
KARYLIN 2013-6-19 09:51:16 AM
咁亂柯屎呢?依兩日唔知點解會係我間房柯,平時好乖會係個寵柯的
wesky 2013-6-19 07:52:42 PM
亂痾尿可以試下用尿墊~ 前提係兔兔唔咬墊, 咁就可以解決整污糟自己既問題
廁所再慢慢教, 教唔識都無辦法

快速發帖