岩岩返到屋企見到小小生左bb,我都0晒咀......而家唔知點算好?......但生一隻正常嗎?
syt174698 2013-6-17 12:04:52 AM
你屋企有幾隻兔?點解咁唔小心呢。唔好直接用手摸兔B,依家兔媽對兔B有咩反應?肯餵奶嗎?
all_loving_it 2013-6-17 12:11:10 AM
你只兔兔幾大?  你一共養左幾兔兔?  生左BB既兔係咩品種?
all_loving_it 2013-6-17 12:21:05 AM
你只兔兔係咪頭像既賓尼?  如果係, 就唔正常, 賓尼一胎唔只一只架, 你睇多一陣會唔會再生埋其它你只兔兔幾大?  睇情況好大機會難產, 即係有部份BB留係個肚入面生唔出黎或者胎死腹中, 你最好即刻約急診, 因為難產係好危險, 如果搵唔到, 聽日一早直接去診所睇急診, 唔好再等
菲菲 2013-6-17 12:33:31 AM
syt174698 發表於 2013-6-17 12:04 AM
你屋企有幾隻兔?點解咁唔小心呢。唔好直接用手摸兔B,依家兔媽對兔B有咩反應?肯餵奶嗎? ...

我屋企而家得一隻,一個月前到有2隻,個隻比左人了!媽媽冇理過bb呀,都見唔到佢餵奶
菲菲 2013-6-17 12:35:41 AM
all_loving_it 發表於 2013-6-17 12:21 AM
你只兔兔係咪頭像既賓尼?  如果係, 就唔正常, 賓尼一胎唔只一只架, 你睇多一陣會唔會再生埋其它你只兔兔幾 ...

係呀,頭像個隻,我都覺得怪點解生得一隻,我隻兔兔7個月,即係如果佢冇再生出黎我就要同佢睇急診嗎?
菲菲 2013-6-17 12:42:43 AM
岩岩行出聽睇下....見到又生多左一隻......不過已經死左了
all_loving_it 2013-6-17 02:27:14 AM
菲菲 發表於 2013-6-17 12:42 AM
岩岩行出聽睇下....見到又生多左一隻......不過已經死左了

賓尼兔正常一胎起碼有4-12只, 而且生出黎係活生生, 而家你只兔兔咁既情況, 就一定要去睇下, 因為生出黎已經死左, 即係生左死胎, 好大機會仲有其它兔BB或死胎生唔到出黎, 一定要去睇醫生, 如果真係有事無去理兔兔會死, 所以, 有需要既話一定要開刀拎埋出黎, 聽朝一早去到診所, 要做好降溫措施, 另最好搭的士/CALL車, 因為天氣太熱, 兔兔好辛苦, 由其佢仲生完

另佢而家精神點?  生完之後有無食過野?  飲過水?  有無便便?

千其唔好等, 緊急情況, 假如聽日要返工返學, 請假都要同兔兔睇左先, 因為兔兔唔等得

人手餵奶要準備好代乳, 益生菌, 餵食用具, 電子磅

代乳同益生菌係寵物店有出售, 可以買BENE-BAC依只牌子

而電子磅係用黎磅BB既體重, 因為餵奶量係根據兔BB每日既體重黎餵, 多左同少左都唔得

兔媽媽大多餵唔到BB食奶同照顧BB, 你要人手餵奶同照顧, 有需要可以WHATSAPP我, 我PM左 WHATSAPP 號比你

crystal55445 2013-6-17 02:39:33 AM
令人很擔心{:soso_e149:}
菲菲 2013-6-17 04:42:12 PM
all_loving_it 發表於 2013-6-17 02:27 AM
賓尼兔正常一胎起碼有4-12只, 而且生出黎係活生生, 而家你只兔兔咁既情況, 就一定要去睇下, 因為生出黎已 ...

而家兔兔精神好好,一路都有食野,飲水,大小便都冇問題,但我係咪唔可以用手掂兔BB,咁我應該點拎佢出黎餵佢!
今日我唔得閒同兔兔睇醫生,聽日先睇到!
crystal55445 2013-6-18 12:40:06 AM
請問是否只有一隻活的兔BB,兔媽媽有無餵奶!我很擔心呢!{:soso_e115:}
pogg 2013-6-18 06:20:02 AM
琴晚小小又生多左隻死胎,今朝見佢又多左隻,
今次bb冇事,但唔知有冇餵奶
smallsuishan 2013-6-18 08:40:49 AM
唔該你唔好咁既藉口
儘快帶兔兔去睇醫生
Holiday 2013-6-18 08:58:34 AM
係呀, 快啲同兔兔睇醫生,希望大小都要平安
Insomniahk 2013-6-19 04:33:12 PM
祝母子安好

快速發帖