夜晚全屋人都訓啦, 同佢講: 夜啦~要入籠訓覺覺啦~ 之後困佢返入籠就發哂脾氣,
整亂哂d野, 整到呯呯聲, 之後就趴係度用個pat pat 對住你!

朝早去返工, 如果唔同佢講bye bye, 話今晚返黎陪佢玩, 佢又會發脾氣!

上次仲反轉個廁所, d便便尿尿倒哂出黎.... 搞到我又要執一餐....

乜d兔兔唔係好溫馴嫁咩..... 點解我果隻d脾氣咁臭嫁......
billlo88 2013-7-17 11:12:38 AM
兔仔好有性格。唔放心你就試吓晚上用圍攔,攔內加塊長毛毯,我隻MOMO夜晚都好安靜,自己入籠食草和大小解,跟着多數在欄內走動。
Xenia_XD 2013-7-17 12:53:44 PM
我唔敢用圍欄, 怕佢都係會逃獄! 呢隻仔乜都夠膽死嫁! 鋪床好高都夠膽跳上去, 第一次失敗就跳第二次, 第二次唔得就跳第三次, 唔怕跌親嫁喎..... 都唔知話佢曳好定有毅力好......
billlo88 2013-7-17 02:05:18 PM

圍欄
我是用這種的,應該不會跳倒出外面面。 我已將大半個廳比咗佢。Around 280.00 for 4 ps.

Xenia_XD 2013-7-17 03:09:49 PM

其實如果佢乖既, 我有考慮過放養連籠都唔用, 但可惜佢曳到不得了....
如果佢有你隻兔一半咁乖就好啦~
都係時候考慮買返欄, 感謝你提供既資料~
billlo88 2013-7-17 03:52:42 PM
由於觀察了一段時間,注意到兔仔真係同一般兩三歲小朋友一樣,非常非常好奇,乜野都要用口感受下,我唔會要求佢好乖,曳並非全是壞事,証明牠有活力去做佢喜歡嘅野,所以就決定用圍攔,並給了牠大部廳的位置,只留適當空間給家人出入,攔內再加塊長軟的毛毯,每每見牠吃飽草,就會走出籠,並且像乳猪上枱般的形態在攔內休息,覺得佢安心我們就開心。
Xenia_XD 2013-7-17 04:43:43 PM
哈哈~ 咁又係~ 有時見到佢會偷蘋果食我都會覺得好開心, 因為知佢好精神! 心都定哂~
sweet0122 2013-7-17 08:09:47 PM
兔兔係夜行動物來,佢地日頭休息,夜晚活動,所以夜晚想出來玩,或者o係籠度搞搞陣係正常的。@v@

我初初都唔知,以為兔仔同狗仔一樣夜晚訓覺的。點知晚晚隻曳豬都唔訓,係咁咬籠要出黎玩,又o係籠跑來跑去嘈嘈閉,摔碗、摔廁所蓋....我以為佢日頭訓得多夜晚太精神訓唔著,試過晏晝專登見佢休息果陣就搔擾佢,唔比佢訓,點知佢唔理我不特止,仲試過bu bu我同想咬我。之後我上網搵資料,先發現原來兔兔係夜行動物...

而家我既方法係:夜晚訓覺前將個籠推離個房遠d,等無咁易嘈醒我;收起碗、草架等易碎品,等佢只能摔草球、公仔等安全玩具;扣實個廁所,等佢咬唔郁;最重要係盡量唔好俾佢見到我同聽到我把聲,因為佢一見到我就狂咬籠,要我放佢出黎...見唔到我佢就會乖乖摔玩具、食草,最多都係o係籠跑下跳下。如果屋企無位又或者個籠無轆推唔到,可以試下夾毛巾遮住籠既周圍,等佢乜都見唔到,但記住唔好遮晒,要通風良好,唔好焗親兔兔。

兔兔其實同小朋友一樣,見到主人(爸爸媽媽)就撒嬌,想引你注意同佢玩。你唔理佢或者佢見你唔到,佢就無癮,唔會點搞搞陣,因為佢知搞黎都無用,主人都見唔到

丫,仲有就係,兔兔半夜同清晨係最好胃口的,所以夜晚臨訓俾多d草佢,佢都肚餓果時有野食都會定d,無咁曳的
Xenia_XD 2013-7-18 09:12:53 AM

我之前睇書都有講佢地係夜行性生物, 但我發現清晨既時候佢更加精神! 所以每日返工之前都會放佢出黎玩陣! 次次都會跳兔仔舞! 佢只係唔鐘意我抱返佢入籠困住佢! 如果佢自己本身係入面, 我困佢就完全冇問題!

其實佢發完脾氣, 就會趴係度唔郁唔理你! 就算我行返過去氹佢, 佢都會繼續趴係度! 搞到好似我send左十萬個message比佢, 佢都唔覆我咁!

但基本上夜晚熄哂燈, 個個返哂入房之後佢就會乖好多, 會係咁食草同飲水! 佢晚晚都要食好多野,所以晚晚都會比好多草佢! 有次我見到佢個籠仲有草就冇比佢, 點知我第二朝發現佢唔夠食, 冇野食之下食墊枓, 嚇到我拿拿林比草佢!
all_loving_it 2013-7-20 12:19:24 AM
兔兔係好單純既小朋友, 佢地有咩感覺無辦法用言語表達, 所以, 佢會用行為去反映

你兔兔既情況, 我有只兔兔都會, 咁又有咩問題?  好少事

人都有情緒, 兔兔一樣

佢整亂野, 你咪執返好去, 佢將個廁所反轉, D便便尿尿倒晒出黎, 咪做返清潔囉

整到呯呯聲, 你咪忍下, 慢慢就慣啦, 我只兔兔有時全晚都有咁既情況, 咪都係咁

其實你所講既情況根本係濕濕碎, 根本小事到不得了, 你養得佢就要預左會有依D情況
warm_warm 2013-7-22 11:28:02 AM
兔兔其實係bb,時時都要我地呵呵同錫錫
要時時同仍地按摩、傾計,就算做緊野都要離遠同阿仔打聲招呼、送幾個飛吻
我阿仔開頭都係夜晚先返入籠,到後他好唔願意,於是就開始比阿仔24小時自由行啦

快速發帖