1P 幣
如題。
世事難料,養呀臣之前從來無諗國有機會去外國讀書。依家竟然可以去荷蘭讀書,當然帶埋呀臣一齊去。

我上網搵過好多資料,但睇完好似冇睇咁。
香港飛荷蘭成十幾個鐘,唔知呀臣應唔應付到。最好可以一齊坐客艙,但見到有人話香港出發的話是不能夠同動物一齊坐客艙的。
實在一頭霧水。 有兔友有經驗可以分享嗎?? 萬分感激

1) 有啲咩要準備,例如俾呀臣聽下嘈雜聲適應飛機環境?
2) 要打針嗎? 要得到獸醫咩文件批準?
3) 到達當地需要"坐監" 檢役嗎???

萬分感激兔友幫忙。

wesky 2013-11-15 08:59:23 PM
  • 兔兔出境入境分享 (1)

9 個回復 - 711 次查看

Yeah!我地終於都番黎啦!話說上年因為工作關係要離開香港到美國一年...當時其實屋企人有提議過留低兔兔比佢地睇住...但自己覺得佢地始終唔會花好多時間陪兔兔,而且兔兔有起咩事上黎佢地未必會咁容易察覺到...所以 ...

2013-4-30 02:45 PM - Hitan - 兔兔雜談區 Other Rabbit Related Chat

• 兔兔出境入境分享 (3)

18 個回復 - 907 次查看

至於兔兔番香港嗰程…因為香港入口管制…所以兔兔就要去貨倉坐飛機籠…因為咁既原因, 所以比兔兔喺起飛前適應住喺飛機籠係十分緊要…自己就大約出發半年前已經 order 定個合規格既籠…放喺屋企長開個籠門…等兔兔可 ...

2013-4-30 04:01 PM - Hitan - 兔兔雜談區 Other Rabbit Related Chat

• 兔兔出境入境分享 (2)

10 個回復 - 525 次查看

喺美國既一年期間因為自己搵唔到人幫手照顧兔兔…於是乎自己去旅行既時候都會帶埋佢一齊去…其實自己覺得只要平時都陪養兔兔有出街既習慣…而且出發前做足準備工夫...帶水, 帶食物, 帶尿片, 再帶埋佢地必時之需既藥/ ...

2013-4-30 03:10 PM - Hitan - 兔兔雜談區 Other Rabbit Related Chat

qbobo 2015-12-1 09:49:48 PM
你好,

我都要德國讀書呀, 請問你有無成功到?
我原本坐漢莎, 未訂時又話得, 而家要幫兔兔訂位又話唔得.......
如果你成功左, 可唔可以話我知你坐邊間?
美國坐UNITED 就可以上機, 但歐洲好似無.......

THX.

qbobo

快速發帖