各位, 我家的兔兔Debby 仔(男仔來的), 今天剛去了Dr Ma 那兒做絕育手術, 手術很順利, Debby 仔還過左兩、三個鐘後就肯自己開始食番草, 很安慰。

但.....估唔到, 回到家才發覺, Debby 仔帶左頭罩後, 完全比個頭罩擋住, 食唔到草, 兔糧, 菜菜 同飲唔到水!!!
但唔帶頭罩, 又唔得, 因為驚佢係咁舔自己個傷口, 點算好?????

現在只能坐定定係Debby 面前, 睇實佢先可以除一除頭罩出來, 等佢自己去食野, 但我們不可能長時間坐係佢面前睇實佢。
><

wesky 2014-1-21 11:14:17 PM
你可以試下修剪下個頭罩,儘量細但又阻到佢lam 傷口
Or 紮起d 草/菜吊起個籠到,咁佢就咬到黎食,草球都可以試下
同樣飲唔到掛牆水樽,試下用直立式水樽吊起廿日
hh0 2014-1-21 11:16:55 PM 來自手機
我的仔仔囡囡無一隻有用頭罩,個人認為並非必須的。
Dylan 2014-1-22 10:44:32 AM
hh0 發表於 2014-1-21 11:16 PM
我的仔仔囡囡無一隻有用頭罩,個人認為並非必須的。

唔lam傷口咩!?
hh0 2014-1-22 05:26:32 PM 來自手機
Dylan 發表於 2014-1-22 10:44 AM
唔lam傷口咩!?

輕輕lam等同自我清瀠身體無大問題,只要初期留意下有冇成日去lam,或者好忟大力拉扯個傷口。絕育傷口其實好細,仔仔更加係皮外小傷口,安靜休息幾日已經好返8,9成,無須過份擔心。
Debby 2014-1-23 10:04:12 AM
多多你地既意見
好在Debby 仔已經開始適應 有頭罩既時候, 勉強自己都可以帶住頭罩食草。(雖然一帶住都係想殺人咁樣...)

我地商糧過, 頭這兩三天還是要用頭罩給他,因不想他意外地弄損傷口。
謝謝各位很好的意見

快速發帖