我成日想抱佢出黎佢都掙扎唔比我抱,有咩方法可以令佢順D呀???
仲有我已經養左成年,佢都仲係唔中意出黎,24小時開住都係咁~_~有咩方法可以令佢出黎多D呀
同埋呢我發覺佢好中意咬廁所個蓋出黎 點解會咁嫁><
pongpong 2014-1-30 11:33:56 PM
佢唔想你抱就無謂格硬來, 你越去試佢越曾你, 佢唔想見到你, 行出來你又會試下抱牠, 所以佢覺得行出來唔安全, 塑性躱在籠內.

咬廁所蓋, 可能係貪玩, 又可能是有野令佢不滿, 所以專登攪破壞.

由於對你和你家兔兔的情況不詳, 所以以上都係段估....

wingwa87 2014-1-31 01:16:00 AM
pongpong 發表於 2014-1-30 11:33 PM
佢唔想你抱就無謂格硬來, 你越去試佢越曾你, 佢唔想見到你, 行出來你又會試下抱牠, 所以佢覺得行出來唔安全 ...

咁有咩方法可以令佢多D出黎嫁??
pongpong 2014-2-1 12:03:07 AM

我自己都係新手唔敢教你, 不過兔仔天生膽小, 但你養咗佢成年都還有咁重介心就真出奇, 咁你真係要反問自己, 之前係唔係做咗好多佢唔喜歡嘅野, 抱係其中一樣, 以前亂咬亂VV有冇鬧佢甚至打過佢? 有冇成日煩住佢攪佢, 佢掙扎你係都要捉住佢玩?

抱下玩下唔係唔得, 但要建基於信任. 出籠要自願, 不要捉佢出來.

有冇用糧和菜引佢? 如果佢驚人就放低門外俾佢, 唔好監視佢, 由得佢出來偷食.

快速發帖