我一直都有個問題, 希望各位有經驗既人分享下...
因為而家養緊一隻兔仔.
同埋而家適年想生個BB.
想知如果懷孕期間, 兔仔本身對孕婦有無咩特別既影響 (例如 有咩菌對孕婦同BB唔好既野)
咁到時可以注意下... 有需要時可能放係朋友屋企寄宿一段日子(但我想每日都可以見到兔仔)

感謝各位有經人士分享~
hh0 2014-2-27 02:34:39 PM 來自手機
兔仔唔同貓,對孕婦冇咩問題,只是懷孕後期清潔工作有些不便,這個可以由家人做,一般是留意bb會否對毛塵敏感。皮膚敏感方面不能預計的。
ching` 2014-3-1 12:11:27 AM
其實都好多研究報告指出小朋友多同小動物一齊,抗敏感GE程度會高好多~!

http://loriliang690412.pixnet.net/blog/post/44199140

呢個係一個MAMA 寫的,佢都係養兔兔~ 你都可以睇下~
我知樓主冇咁GE意思,唔好介意.但我都好希望如果唔係咩嚴重原因,唔好分開兔兔LA~佢都會好掛住你的~!!
everrabbit 2014-3-3 04:42:02 PM
多謝兩位既回覆同分享先
我係絕對唔想同兔仔分開架, 如果非必要, 我都唔想同佢分開架.
所以而家做定下功課囉

不過都對壞打算作後路,  我有朋友都有養兔仔.
都有帶兔仔去朋友屋企玩, 所以如果需要, 可能去朋友家暫住, 避避風頭.

當然希望大人,小朋友同兔仔大家都健健康康. 幸福快樂一齊過日子!
janwrong 2014-3-4 11:54:28 AM
要搵家人幫手清籠,家兔基本唔會影響孕婦

快速發帖