呢2隻係間中會MIX埋主糧...
雖然佢地大多風乾..營養一定比新鮮既低但都敗了回來:061:

呢個係係STXTION R到買...
30元正
佢寫100% NATURAL FRUITS 天然什果乾
但佢有蘋果,紅蘿白,木瓜同奇異果
個人FEELING: 30蚊都唔錯唔錯..都OK香!
圖中有60% FULL

第2個...本人ACCEPT到!
因為一打開就有一陣味(我諗係青豆)
佢係寫什菜乾,38元正..係Q兔到買!
有紅蘿白,青豆:011: 同少量粟米...
呢個係大包,,另有細包$15(大包既3份1)

睇下食家評語...
"好味!好味!"

:036: 咩都話好味.........貪吃鼠.....:033:
wesky 2008-11-16 12:26:13 AM
自己整都可以架
LUI1031 2008-11-16 12:39:14 AM

回復 # 的帖子

我聽過可以用焗爐...係唔係得GA???:033:
wesky 2008-11-16 12:41:39 AM
可以啊
風乾談何容易....
LUI1031 2008-11-16 12:50:32 AM

回復4 # 的帖子

WESKY..你HOMEMADE過呀?
因為我仲係到研究...+上研究HOMEMADE下D茶餅...
有無話焗幾耐?
wesky 2008-11-16 12:54:23 AM
等我屋企入返D蘋果
再試下整下啦
成功就 POST 俾大家睇 ^^
LUI1031 2008-11-16 01:23:08 AM

回復 # 的帖子

好呀!!!! 我而家都研究MAKE草餅 (有料) :048:
到時再一齊POST出黎喇!!哈哈!!!
hh0 2008-11-16 03:18:09 AM
我就整過紅蘿蔔乾, 超easy
將一條紅蘿葡切成一片片越薄越好
就甘攤開風乾就可以入袋收埋
趁呢排天氣乾躁濕度低做最好
hh0 2008-11-16 03:58:31 AM
哈哈....甘岩今日就整左草餅, 加左紅蘿蔔茸, 用焗爐焗架
可以俾晒兔兔同熊仔鼠食, 都算受歡迎啊
賣相就求其左D, 下次改善下啦

LUI1031 2008-11-16 12:07:46 PM

回復hh0的帖子

整紅蘿蔔乾? 可以直接放係到風乾??(下面放錫紙我唔得?)
同埋要放幾耐? 洗唔洗俾陽光曬?
至於草餅,我個D諗住係用模黎MAKE...
焗爐焗幾耐??
有人話加d營養膏好似好d..鼠鼠食既洗唔洗?

抱歉..一次過問咁多問題...thanks:036:
hh0 2008-11-16 12:47:38 PM
係呀,紅蘿蔔可以直接放係到風乾,我放窗台有d陽光照到有乾燥東或北風吹到就得
好似人地晒菜乾甘樣,40%以下濕度一日就乾啦,60%左右可能要幾日
但夏天濕度太高做唔到架,甘就要用焗爐焗乾d水份,呢方面我未試過

至於草餅呢,用模黎MAKE好樣D,我又懶得去買,所以只係壓扁就甘切一塊塊就算
今次呢批係第一次試驗品,10幾塊到,大約焗15分鍾,但中途要留意有無燒焦同反轉下
用微波爐就時間短d,但屋企無丫

因我主要做俾兔兔食,所以只用最簡單及天然既材料,兔兔唔使營養膏既
下次你做左再分享下
LUI1031 2008-11-16 01:28:10 PM

回復11 # 的帖子

好呀! 期待你既分享:033:
我想問下你做既草餅, 係用咩草..?
如果係FOR鼠鼠..係唔係普普通通既OKAY?

E家先知hh0你有養兔兔:031:
hh0 2008-11-16 03:06:40 PM
恭喜你做左版主, LUI1031
D草餅係用平時兔兔食開既t草碎做
以前d袋底既草太碎掉架, 後來見到有介紹做草餅咪唔好哂試下整lor
不過倉鼠唔食草我都唔知可以用咩草, 用t草應該大路d, 起碼我隻熊仔食
LUI1031 2008-11-16 07:26:17 PM

回復13 # 的帖子

多謝你呀hh0..叫我呀lui就可以...1031只是生日日期..:073:
t草..係唔係即係APD Timothy  個d??

好喇..等我搵日出去買先..不過要買細包d..
太大包又食唔曬= =
hh0 2008-11-16 10:57:44 PM
t 草即係timothy, 有幾隻不同牌子
但你專登買包草黎做???
甘你咪要打碎D草, 好高難度wor

快速發帖