新買嘅刺猬,6星期大左右。  18號系第一日接返屋企就發現皮膚上邊有識得郁嘅白色細細隻嘅蟲,唔算有好多隻,但肉眼見到,而皮膚都唔會有好多皮屑。  19號買咗支用Bio-Care 噴過,今日第3日了!我每日都返工前換一次貓砂,放工返屋企又換一次貓砂,膠箱都有用bio-care噴一次,之後等一陣再用紙巾抹乾。尼3日甩過3條刺

問題系:
1.想知道其實用Bio-Care大概要噴幾多日先會殺曬D蟲? 因為我一日一早一晚各噴一次,會唔會噴太多?

2.D蟲如果系刺猬身體以外會唔會仲生存到?  因為我每日都有用手抱刺B嘅,雖然無掂到身,都有洗手.但驚D蟲跌落地下會唔會大量繁殖架?發現蟲后,唔知系未心理作用,覺得自己D頭皮,面果D有時都痕痕地。人掂到D蟲仔會唔會被寄生?

3.如果噴到今個星期4或者5都仲系會有蟲,打算去睇獸醫。
知道有大圍珍禽異獸診所同荃灣沙咀道珍禽異獸診所都可以睇刺猬,邊間好D。因為本人住荃灣。想知尼兩間系未都OK可以睇?如果荃灣ok應該會揀荃灣先,因為近。
IMG_0261.jpg IMG_0260.jpg IMG_0200.jpg IMG_0199.jpg
相分別系住嘅箱;琴晚噴藥后蟲仔走曬去鼻樑,所以後來鼻樑位又用棉簽掃多次;刺B用嘅貓砂同貓糧; IMG_0266.jpg IMG_0269.jpg
刺B除咗有白色蟲仔外其他都正常,走得都幾快。進食都正常。

麻煩大家比D意見,因為本人系新手。麻煩同唔該曬大家。

hh0 2014-8-20 06:50:24 PM 來自手機
我冇養刺幾年了, 白色虫應該係虱, 睇医生殺虱好過自己噴药.
kayee_poon 2014-8-21 12:32:50 AM 來自手機
hh0 發表於 2014-8-20 06:50 PM
我冇養刺幾年了, 白色虫應該係虱, 睇医生殺虱好過自己噴药.

終於有人覆我了。好開心。但香港可以睇刺蝟嘅醫生唔多。或者你會唔會有養緊刺蝟朋友會知道?
hh0 2014-8-21 11:11:01 AM 來自手機
以前睇過元朗珍禽同大圍, 荃湾未試過, 不過虱只係小毛病, 應該一般珍禽異獸醫都識滅虱
kayee_poon 2014-8-22 12:45:21 PM
haha,thx!琴晚睇咗啦!都系話刺B有寄生蟲同R損咗兩個位!唔太大問題!不過要連續4星期翻去滴一次藥水!
kayee_poon 2014-8-22 12:46:49 PM
hh0 發表於 2014-8-21 11:11 AM
以前睇過元朗珍禽同大圍, 荃湾未試過, 不過虱只係小毛病, 應該一般珍禽異獸醫都識滅虱 ...

haha,thx!琴晚睇咗啦!都系話刺B有寄生蟲同R損咗兩個位!唔太大問題!不過要連續4星期翻去滴一次藥水!

快速發帖