紅蘿葡乾

hh0 發表於 2008-11-23 14:18|只看該作者|倒序瀏覽|打印
星期五晚做了小量紅蘿蔔乾, 同大家分享下製作:

1. 紅蘿蔔切薄片, 最好0甘薄

2. 攤開風乾

3. 24小時後.....細塊及較薄既已經8-9成ok

4. 過多半日, 大功告成, 乾身及捲起, 可以入袋收埋

專家試食: 熊仔鼠非常喜愛, 一俾就塞左入口收埋返屋仔慢慢嘆, 影完相都無左塊紅蘿蔔乾

【細賢】 2008-11-23 02:30:38 PM
嘩..全部你自己整嫁@@?

好有心機啵=]
hh0 2008-11-23 02:43:27 PM
係ar, 之前LUI話整唔到, 我上次做又無影相
咪特登做一次影低晒lor, 希望想試做既都做到啦
Emily 2008-11-23 06:05:50 PM
多謝hho的分享
真係好有心機:073:
鼠鼠有你依個主人真係好^^
茄粉 2008-11-23 06:38:54 PM
我都想正,
但我唔識切野-.-
仲要切薄片:056: :056:
LUI1031 2008-11-23 07:21:51 PM
我都做左..17/11
不過係<失敗篇>:024: ..無hh0做得咁薄
大家可以參考下呢個"反面教材":047:

因為厚所以幾日都未ok..另外..建議蘿白下放白紙/廁紙會比較易乾:048:

TinG 2008-11-23 10:30:12 PM
Wow ~~
hh0 你不如整d 去賣丫 ~~
非常吸引 =]=]
hh0 2008-11-23 11:06:43 PM
多謝大家,
都係想我地D鼠鼠有D健康小食姐
evedrm 2008-11-24 07:52:06 PM
ee~~~我一陣又去買黎整~~多謝分享^^
TinG 2008-11-24 11:19:16 PM
我今日都整左`
仲等緊佢乾 @@
不過點解d 邊黑左既 ??
AND .. 可放多久呢 ?

evedrm 2008-11-25 11:23:06 PM
無刨皮咪會黑色囉...果d皮黎的//
我都整左...
細細片果d一日ok啦..
比小天試食...
超勁爆愛食~~oh.......搶tim呀~@@
evedrm 2008-11-25 11:26:31 PM
刨片的方法..可以去買一個刨片器....
十元店搵下啦..我之前見過...
我果個係專刨薯片果隻黎...for微波爐果d呢...
不過入微波爐果個架比我整爛左...
但好彩無掉刨片果個野~
終於有用了~呵呵

hh0 2008-11-26 12:52:07 AM
夠乾身既話可以放到起碼2星期
因每次整份量唔會太多, 食晒都未變壞
hh0 2008-11-26 12:56:07 AM
原帖由 evedrm 於 2008-11-25 11:26 PM 發表
刨片的方法..可以去買一個刨片器....

用刨片器都係一個唔錯既方法
LUI1031 2008-11-26 12:13:26 PM

回復 14# 的帖子

琴日買左..有d刨絲!!應該okay!

快速發帖