我隻生力仔(仲係BB ,1個月大到)成日都表現得好驚青呀..
坐係度又唔係食野,又係度震震下...
沖涼個時又驚..
我要佢出黎個時佢就走都走唔切..
佢會唔會患左神經緊張病??:050:
點樣解決佢既問題??:054:
LUI1031 2008-11-27 11:34:50 AM

回復1 # 的帖子

想問下..佢黎左你屋企幾耐?
如果岩岩黎到你家..建議唔好成日騷擾佢..等佢慢慢習慣仔屋企既環境先!
至於佢床日振..有機會係佢凍或者係驚...
你可以加多少少棉花俾佢同唔好搞佢住...
poliarma 2008-11-27 11:58:24 AM
我11月8號買佢返黎.即差不多一個月了
我俾左棉花佢<------佢會自己築巢訓
甘咪要遲D先可以同佢培養感情LOR..
想問下佢識唔識自己搬D 木康上屋仔到築巢傢??
LUI1031 2008-11-28 09:58:17 AM

回復 3# 的帖子

自己築巢訓..可能呢排天氣凍!!
其實佢都黎左1個月..你可以試下輕輕叫下佢個名..(籠外)
等佢習慣同知道佢個名係咩!!
呢d都係培養感情既first step!
鼠鼠其實係識D 木康上屋仔到築巢...(佢地係用口咬住)
poliarma 2008-11-28 10:29:53 AM
唔該晒..我會繼續日日都叫佢個名,同佢傾計陪養感情~~
LUI1031 2008-11-28 01:59:22 PM

回復5 # 的帖子

等佢憤左呢樣野..知道自己名
就可以係個籠出面餵下小食...
(當然唔好日日餵)
wesky 2008-11-28 03:08:04 PM
你有冇俾屋仔佢啊??
可以放幾間屋仔俾佢,  增加佢既安全感
咁細隻就儘量唔好拎出黎活動住了, 除左沖涼
最重要溫柔D, 包括動作和聲音
茄粉 2008-11-28 06:07:38 PM
如果佢係間屋仔到時(唔係訓教),
突然拎走佢間屋仔會點架?-.-
poliarma 2008-11-28 06:20:22 PM
下..我成日都為左拎佢出黎(沖涼)..
開左個屋頂蓋捉佢出黎傢....
佢依然都係好驚LOR..但係最終都因為要同佢清潔所以迫於無奈捉佢..
佢又成日r痕..我就覺得佢要沖涼
不過佢沖涼個時從來都未自己沖過傢......(超級超級抗拒)
:054:
茄粉 2008-11-28 06:42:27 PM
我成日拎走佢間屋,
之後引佢出黎-.-
拎走佢間屋個陣,
我見到佢個樣好無奈-.-

快速發帖