n0 1) 幫鼠鼠用沖涼粉沖完涼之後係咪一定要整反D餘粉落黎??

如果吾整對鼠鼠有冇害架??

n0 2) D木屋仔應該要點洗??

可吾可以用水洗??

【細賢】 2009-2-15 06:31:13 PM
沖完淙當然要整返d沙/粉落黎啦..你都唔會茶完返揀就咁就算嫁嘛-0-"

食左係會有事的..我有個fd隻鼠鼠..食左d沙死左=[

可以照洗..不過要全完風乾先可以比鼠鼠們用,,"

mi127950 2009-2-15 06:51:08 PM

回復【細賢】 的帖子

喔喔`
因為我隻小露寶係咁走黎走去,,我好難同佢梳反D沙落黎
所以問定先s_s
吾該哂;]
ice_ysl 2009-2-15 07:29:36 PM
沖完涼的沙好難整返落黎,我用手指整好似整極都有gum,唔知重有無其他方法呢?
shaan 2009-2-15 07:48:15 PM
原帖由 ice_ysl 於 2009-2-15 07:29 PM 發表
沖完涼的沙好難整返落黎,我用手指整好似整極都有gum,唔知重有無其他方法呢?

今日同鼠鼠沖完涼,盡量梳返D砂出面(用手指)
擺返佢入籠後,唔使幾分鐘,佢已經抓哂D砂出黎:062:
mi127950 2009-2-15 09:51:32 PM
我用牙刷[好細個d]向佢個頭既方向梳,,
跟住再向佢個patpat梳..
都仲有少少/_\"
應該點都會有少少a_a
eva0101 2009-2-16 05:58:47 PM
如果鼠鼠肯俾你抱就用軟牙刷/梳子  梳吓d毛(逆毛梳)  可以梳走d沙同d污糟野
不過不梳毛都ok架   因為鼠鼠自己會fing走d沙(好似狗狗沖完涼fing水)
鼠鼠都會自己用手撥毛(撥走沙+撥順d毛)
我次次幫鼠鼠沖涼  不d沙係佢個身再輕輕卒  然後我洗籠換墊料
清潔完籠之後  摸鼠鼠個身都差不多冇哂d沙囉  當然最好緊係幫佢梳吓啦

Small 2009-5-7 01:42:49 PM
我隻鼠鼠都係會自己fing走身上的沙架~ 可能係自然動作啩~
carrielailai 2009-5-8 03:59:34 PM
我隻鼠鼠初初都會食沙= =幾驚會食死佢...但係之後又冇事喎...
同佢沖過咁多次涼, 佢只係兩次有自己翻轉身沖涼咋...
隻熊仔鼠都唔識自己沖, 只係入去磨下d爪, 搞到次次都要人手幫佢地沖= ="
0772 2009-5-31 10:29:44 PM
佢會自動fing走d沙嫁.

木屋用水洗可以嫁.乾左再放入籠.

快速發帖