我隻鼠鼠年紀好大 (2年幾),依家肚仔甩左好多毛,其中一隻手仔被佢自己咬傷,按佢手仔比例嚟講算大,仲有腳仔有舊野。

我好矛盾,唔知帶唔帶佢睇醫生。我唔係因為錢問題,而係覺得年紀咁大,如果醫生要幫佢做手術就太辛苦,所以想問下大家嘅意見。

在此先謝謝大家。
過路車人 2009-6-19 12:13:08 AM
睇完醫生後,鼠鼠傷口現已結焦,墊料都有日日換,注意鼠籠清潔。
過路車人 2009-6-19 12:48:19 AM
腫瘤方面,醫生話冇野可以做到,叫我可以留意下有冇擴散跡象,避免進食太多蛋白質嘅食物,情況惡劣時而我唔想鼠鼠太辛苦,可以搵佢幫鼠鼠打支針,讓他早登彩虹橋。(醫生話有些鼠鼠生命力特別強,腫瘤擴散到身體很多地方仍生存,其實鼠鼠係非常辛苦,我諗佢意思係話咁樣可能對鼠鼠係好事)

食物方面,肉類同太硬食物都唔好俾,食物整碎d,可以先將食物浸下水(醫生較鼓勵此方法)或整碎食物後再加水,等食物'林'd先比鼠鼠食,俾少少菜葉(每次幾塊1cm x1cm,但不可太頻密)同水果(間中俾鼠鼠食一粒,最多約1cm x1cm,不可餵提子),多留意鼠鼠食野、飲水情況,食物要換密d。

鼠鼠呢個時候需要多d時間陪佢同照顧佢,但要留意玩嘅時間唔可以太長,因為可能我見佢玩得好開心,但鼠鼠會累而我察覺唔到。
eva0101 2009-6-19 03:30:27 AM
哦哦   如果你將食物浸過水  而鼠鼠食夠唔食你要倒左d糧喎 d糧浸左水擺得耐會變壞架
有時間就多d陪鼠鼠啦   鼠鼠食得訓得走得唔洗太擔心ge  照顧得好有腫瘤都仲可以生存好耐架
過路車人 2009-6-22 12:54:24 AM
食物我日日都有換,因感覺擺得耐不太衛生,冇諗起會變壞tim,謝謝你提醒。

睇醫生當天,醫生問過鼠鼠食野、飲水同便便情況,又俾食物鼠鼠食,醫生話鼠鼠好enjoy食野,便便都ok,呢d係好事嚟,只要平日多d留意鼠鼠食野、飲水、訓覺同便便方面就可以。

快速發帖