如題啦,,
我朋友都有養開鼠鼠
佢同我講話見到鼠鼠個食物兜有蟲..
唔知通常係會有咩蟲呢??
點解會出現咁既情況??
有冇得避免架???

因為聽日完我個fd講話見到蟲之後,,
掉哂木康,食物,沖涼粉...
好驚....
wesky 2009-6-25 11:39:18 PM
食物兜入面既糧擺左幾耐???
最好日日清, 糧用密實盒保存
注意下籠既衛生就少d昆虫走入去
ctwk 2009-6-27 04:25:59 PM
D糧都唔係放好耐
1~2日就清一次
因為佢隻鼠食得好快-v-
但係佢話D蟲跑得好快@0@
aR婷 2009-6-27 04:51:24 PM
有ar~~乾左ge麵包蟲lo~:073:
講真.....蟲就未見過la,"穀牛"就見過,勤d清個食物兜同水樽(1日1次)!:048:
ctwk 2009-7-4 02:50:50 AM
佢就話係谷牛..
咁鼠鼠誤食谷牛會唔會有事??
幾驚有事..
因為我同佢用同一隻糧.v.
androgynymc 2009-8-12 05:14:32 PM
alex有谷牛...
放左一年冇丟
成包都係==
Chloe=) 2009-8-14 03:36:16 PM
谷牛 係唔係黑色一粒粒個d?? ><
:046:
天織☆ 2009-8-15 02:45:55 PM
~我d糧食都係...明明放左起陰涼密封袋度都仲有*
之前成包糧倒曬出黎..禁死曬d谷牛(禁左成半小時)...但過左兩日又有\./
becky1244 2009-8-15 08:16:03 PM
我之前睇到一條有5cm既蟲- -'
jojo199749 2009-8-15 11:52:07 PM
大多数都系谷牛。。
我用的OXBOX就没。

快速發帖