琴日我隻鼠發生左一件悲劇,我起床後如常去睇下我隻鼠鼠,點知一行埋去見到佢半天吊左晌籠內!!
我係用ab倉鼠籠既,籠門晌籠頂果種!籠門方兩邊都希個U型凹位(見圖) 我隻鼠鼠既右腳就攝左落去個凹位度喇!於是成隻鼠半天吊左晌度喇,我唔知佢已經吊左幾耐喇!
我立即諗辦法拎返佢隻腳出黎,但係個凹位實在太窄,我用左成半個鍾先救到鼠鼠,其間佢痛到不停大叫,佢仲企圖想咬斷自己隻腳添!我真係好驚好心痛!!:050:
救返佢出黎後我立即打電話去DR.BETTY度,但由於同鼠鼠做手術太複雜,佢地就叫我去大圍睇喇!
最後去左大圍WALK IN睇DR.PETER,佢話鼠鼠斷左腳,但同鼠鼠做駁腳手術風險好大,只可開消炎藥同止痛藥俾佢,睇下佢可唔可以自己好返!一星期後要返去覆診,但如果到時鼠鼠佢自己好唔返就要切腳!!:050:
另外醫生話最好用魚虹/膠箱等等倉鼠爬唔到既野做籠,不過要留意通風!!
今次診金: $698 ,另要再覆診。
經過哩件事,我真係好後悔買哩個籠,如果我有察覺到哩個籠有危險,就唔會發生悲劇!!!
希望各位準備養鼠既朋友買籠時要細心睇清楚個籠有無危險,最唔好買哩種籠俾鼠鼠!!
而已經養緊鼠鼠又用哩類籠既朋友,最好換籠喇,如果唔換的話,都希望你地折走二樓,唔好令鼠鼠有機會爬上籠頂!!
唔想鼠鼠發生意外,唔想因小失大的話,請盡快換一個鼠鼠爬唔到既籠!!

鼠鼠隻腳就係攝左晌度,腳晌出面,鼠晌入面半天吊

唔好再用哩一類籠喇:

觀迎轉貼,希望有更多人注意籠既安全!
已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR + 2 多謝提醒 ^^

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

TinG 2009-6-28 08:46:46 PM
我既白白都係用哩只籠ga ..
佢細個戈時只腳仔都 sip 左係籠邊既上下位 ..
Tommy123 2009-6-28 09:33:01 PM
我係用緊 AB 大籠 , 養左好耐都無發生過任何意外 .
* 8 個 AB , 1 個 ALEX 籠 .  7 熊仔 , 2 小銀 .

有網既籠都好難避免佢地琴黎琴去 .

不過我覺得 , 鼠鼠好少會系籠既上面夾親 .
shing637 2009-6-28 09:50:17 PM
我之前都係用呢隻籠
同你發生同一樣既情況t^t
只不過位置唔同
0772 2009-6-28 10:33:59 PM
alex都好似有個類似既籠@@.`

不過係1樓有個門同個2樓高d.

但都係2樓同條梯有lonlonlala.
Vicky 2009-6-28 10:59:23 PM
我之前用ALEX籠,都發生咁既情況,不過係ZIP住左佢既牙,吊住係個籠到,過左無幾耐,佢都唔得了......
hh0 2009-6-28 11:23:33 PM
多謝你既提醒, 大家要注意下

我用pet home, 大部份膠既, 隧道又係膠
只有少少鐵欄通風, 隻鼠無咩機會卡腳
相對上安全好多,
pise1228 2009-6-28 11:43:03 PM
死啦.我隻波子都用緊呢隻籠,點算呀??
wesky 2009-6-28 11:51:48 PM
搵d 野包住果個位  唔好俾機會佢爬去果度
CARIO870119 2009-6-28 11:59:46 PM
樓主你真係好有錢???  $698真貴∼  
[小穎] 2009-6-29 12:16:36 AM
死啦.我隻波子都用緊呢隻籠,點算呀??
pise1228 發表於 2009-6-28 11:43 PM

最好換過個!!
唔換的話就要拆走2樓,因為2樓同籠頂太接近,佢地好易爬上去,就算唔係kick到腳,萬一晌籠頂趺落黎都好危險啦,係咪??
[小穎] 2009-6-29 12:25:42 AM
樓主你真係好有錢???  $698真貴∼  
CARIO870119 發表於 2009-6-28 11:59 PM

=.=
$698只係第一次診金,下星期仲要去覆診:050:
我無錢架,哩排仲好窮....但唔通睇住佢斷腳都唔理,由得佢自生自滅咩??
wesky 2009-6-29 12:32:40 AM
尊敬你 :010:
[小穎] 2009-6-29 12:35:06 AM
尊敬你 :010:
wesky 發表於 2009-6-29 12:32 AM

haha多謝你!! ^^ :014:
aR婷 2009-6-29 12:10:35 PM
希望你ge鼠鼠快d好la!:020::020:

快速發帖