如題
唔該各位鼠友
y3826609 2009-6-29 06:02:18 PM
bu1210 2009-6-29 06:05:02 PM
我都看過了
但就選不出哪一種適合呢 :043:
0772 2009-6-29 06:28:47 PM
2隻小露寶用wild可能好d-_-

因為有個靜音轉轉連埋籠牙.

唔怕跑果陣好嘈.

但係擺多轉轉入去既話就唔洗爭轉轉挽.

新手唔係咁岩養小露寶.

銀狐/灰霸/小紫王果類倉鼠最小要用alex果款手提籠.

如果夠錢既話最好買有個2層或以上既籠
Tommy123 2009-6-29 07:52:54 PM
1 :  小銀 , 小灰 , 小紫 , 我推介用 AB 雙子籠 , 地方大 , 價錢平 .
不過建議自己買反個個 WILD 轉 , 跟籠果個又細又嘈 -.- ''

2 . 小露寶 , 我覺得 ALEX 果個好鄰居都o岩佢地 , 比起 AB 細小小 , 不過價錢平少少 BO .
2 隻小露寶打架重可以即刻隔反住添 =)
* 不過如果隔開就要自己買反水樽等用品 .
bu1210 2009-6-29 08:41:17 PM
2隻小露寶用wild可能好d-_-

因為有個靜音轉轉連埋籠牙.

唔怕跑果陣好嘈.

但係擺多轉轉入去既話就唔洗爭轉轉挽.

新手唔係咁岩養小露寶.

銀狐/灰霸/小紫王果類倉鼠最小要用alex果款手提籠.

如果夠錢 ...
0772 發表於 2009-6-29 06:28 PM

我見過人養兩隻銀狐 乜唔怕佢地打交咩?
若然我決定養1隻銀狐 咁我想知 手提籠 同 雙層籠 個型號係咩呢?
麻煩哂 :054:
Tommy123 2009-6-29 08:49:35 PM
我見過人養兩隻銀狐 乜唔怕佢地打交咩?
若然我決定養1隻銀狐 咁我想知 手提籠 同 雙層籠 個型號係咩呢?
麻煩哂 :054:
bu1210 發表於 29-6-2009 20:41

其實鼠鼠最好都係一鼠一籠 , 因為佢地係獨行動物黎既 .

* 去街籠 ( 手提籠 ) , 其實無必要要買 ALEX 既 , 平平地去 Q 兔 X 都可以搵到 =)

雙層籠既選擇好多 , PETHOME , WILD , ALEX 都有 .

不過 , PETHOMW 同 WILD 果 D 膠籠比較難洗 .

ALEX 既比較易洗 .

可以去依度睇睇 . . http://zizi-land.info/thread-999-1-1.html

http://www.stationr.com/main/web/hamster.htm
bu1210 2009-6-29 09:36:58 PM
即係alex籠較適合吧!
聽講佢款轉轉輪係唔係好嘈架?
Tommy123 2009-6-29 09:43:40 PM
即係alex籠較適合吧!
聽講佢款轉轉輪係唔係好嘈架?
bu1210 發表於 29-6-2009 21:36

ALEX 果 D 籠 跟果 D 轉都唔算嘈既 .

不過我覺得最靜都係 WILD 果 D  .
bu1210 2009-6-29 09:58:45 PM
因為我屋企人話佢會嘈
所以最好揀靜d

wild個隻豪華雙層真係好好好好好難洗??
若然唔係 我就唔怕洗   點都要為心愛的鼠鼠付出下既
Tommy123 2009-6-29 10:11:02 PM
因為我屋企人話佢會嘈
所以最好揀靜d

wild個隻豪華雙層真係好好好好好難洗??
若然唔係 我就唔怕洗   點都要為心愛的鼠鼠付出下既
bu1210 發表於 29-6-2009 21:58

WILD 果 D 籠個膠底好易爆 -.- '''

我之前用果個單層 WILD 籠就係咁爆左 - - 唔要得 .

之後就用 AB 雙子籠用到依家 , 成年有多嚕 ~
bu1210 2009-6-29 10:19:30 PM
AB雙子籠 中間係唔係有塊鐵欄之類的?
咁會唔會唔方便啊 !?

and 墊材方面 用咩 and 點用法 比較好呢?

thanks
Tommy123 2009-6-29 10:25:15 PM
AB雙子籠 中間係唔係有塊鐵欄之類的?
咁會唔會唔方便啊 !?

and 墊材方面 用咩 and 點用法 比較好呢?

thanks
bu1210 發表於 29-6-2009 22:19

折得出黎架嘛 ~ 方便你養 2 隻打架果時用 .

墊料有好多選擇, 木糠又得 , 木粒又得 , 可以參考下其它 POST =)
bu1210 2009-6-29 10:42:00 PM
折得出黎架嘛 ~ 方便你養 2 隻打架果時用 .

墊料有好多選擇, 木糠又得 , 木粒又得 , 可以參考下其它 POST =)
Tommy123 發表於 2009-6-29 10:25 PM

咁真係唔錯啵. 除左要換個轉輪
bu1210 2009-6-29 11:29:57 PM
alex個雙子籠要唔要換轉轉輪? :d

快速發帖