鼠鼠死左.死因不明...
鼠鼠係金日死左,佢死係轉轉下邊,昨天仲好地地好活躍,冇事.(佢係灰倉)
我估死因係:
1.我養左佢差唔多一個月,但冇洗過龍.(我聽人講話一個月洗1次)
2.我每淨係被幾凹糧佢唔夠佢食(例:1凹粟米,1凹星星,5-6凹榖米)
3.沒有日日被佢自由活動
4.常從龍頂跌落地下(佢爆門,由頂跌落去)
我只係養左佢1個月,但就已經好有感情,每朝起生都第1時間去睇佢,佢都會走過黎,估唔到咁快就離開我. :050:
wesky 2009-7-7 11:01:50 AM
........... 你咁樣死只係遲早既事
點解唔對佢好d呢? 依家先黎內疚係"毫無意義的"
★呀紫☆ 2009-7-7 11:11:05 AM
...= ="
一個月洗一次!!!邊個講嫁...
有冇搞錯!-3-"
係度亂講都有...
bu1210 2009-7-7 11:25:12 AM
1個月先洗1次籠已經係個大問題
食物仲要咁少 兼且 營養看似唔太均衡
而且你仲話佢成日咁跌
容乜易死

話時話, 邊個教你1個月洗1次籠 .?
誤人子弟
000 2009-7-7 12:14:33 PM
我上網睇架喎!
1.我1星期有換木康果d,不過冇洗龍,有d人又話1個月先洗龍(唔信已為真)
2.佢係夜晚先爆門,玩累先返入龍,我都睡曬覺,所以我已經係地下放左報紙希望佢唔會跌傷.
Winnie 2009-7-7 02:30:58 PM
如你再養鼠,希望你先參考更多資料,有足夠知識再養,我不排除網上有些人把自己認為可行的方法打上網,但你養前有收集足夠的知識嗎?除了上網,你該到圖書館收集資料,並不是網上說什麼便照做,就算是書本,也要多看幾本,分析後再決定如果做。

但我相信沒有人會在網上教你給這麼少糧吧?為何你給這麼少,雖然你說到好像是網上的人教你的方法有誤才令鼠鼠死去,但你給這麼少糧,我看是餓死機率大些,而且牠常逃走出籠,你有想過原因嗎?可能是肚餓要出來找食物,所多人的鼠鼠逃走後也未必回自己的籠,你的鼠懂回家,但你沒正視理會,如你說在網上有看資料才養,該知道鼠鼠逃走有哪幾個原因吧?

這次錯的是你本人,既然鼠鼠已死去,你該以此為警剔,下次做好資料搜集才養。
希望你能因此「經一事長一智」
y3826609 2009-7-7 03:09:58 PM
你每次比咁少野佢食,佢應該會好瘦,你一d都冇留意到?
其實的確有一隻糧係每日只須比3-5粒左右,就係mazuri糧,一般鼠每日食3-4粒就夠。
可能係你冇睇清楚吧!
你估到咁多死因,就應該一早擦覺到問題ge存在。
Tommy123 2009-7-7 07:44:08 PM
老實講 . . 你既然知道自己有咁多問題 . . 點解唔好好改正佢呢  ?

你話對佢好有感情 , 咁你對佢有無愛心  ?

你俾咁少糧食 , 真係可以話係虐待佢 =(

希望你可以好好反省 !
Cwopqa 2009-7-7 10:30:02 PM
你當佢係咩喎?
你試想像一下吖...
你住係在一個成個月都唔清潔又邋遢既地方...
每日淨係食好少野...
你捱得幾耐呀?=(
再講呀...
你咁既行為可以算係虐待架...=(
希望你下次養鼠鼠時要搜集多d資料...
凡事都有第一次...
希望你下次對鼠鼠好d..
TinG 2009-7-7 10:58:16 PM
你無論搜集d咩資料
都應該用你既常識過濾下
"聽人講" 你你一個好大既問題
你吾覺得好 dirty 既咩 ?
你而+ 先諗佢既死因,
咁又有咩用呀 ?
做咩野都," 停一停諗一諗" 喇下次
繼續咁落去既話, 吾止害左鼠, 仲害左你自己.
000 2009-7-7 11:18:41 PM
5,多謝大家ge意見,我會搜集多d資料,知道曬鼠鼠多d野再養鼠架啦:054:
y3826609 2009-7-8 12:21:21 AM
55,希望你以後唔好再重覆犯錯:061:
Winnie 2009-7-8 05:04:51 PM
下次再養鼠鼠,希望你能給牠一個幸福的家。
55699win 2009-10-11 09:15:49 AM
佢會唔會暈
hamsterlover 2009-10-11 09:31:43 AM
一個月洗一次???:056:
有冇搞錯呀~:028:
最少1星期都洗1次丫!!!

快速發帖