鼠鼠係銀狐,男仔bb,毛毛是白色的。(16/7買回家的)

鼠鼠有以下問題:
(1) 現在他的毛毛好似變得灰灰黃黃...看似污糟
(2) 毛毛全都是濕的(我約1-2日就幫他沖涼,濕是否因夏天太熱而出汗?)
(3) 經常瞓覺(第一日帶回家已經是這樣)
(4) 不知是身體發抖,還是呼吸急促

但有時我的鼠鼠會很有活力的,如玩轉轉輪及爬籠等等。

另想問問籠的另一邊也有另一隻鼠鼠住的,牠會否受到感染。

十分十分感謝好心人解答!
Tommy123 2009-7-26 09:18:31 PM
1 _ 可能係尿尿既時候整污糟 .

2 _ 有機會係飲水既時候整濕 .

3 _ 鼠鼠通常都係過左 12 點先出黎活動 , 大約 6 , 7 點就會訓教 .

4 _ 好多鼠鼠訓教既時候都會手震腳震 -.- ''' 唔洗擔心
vl_223 2009-7-26 09:34:21 PM
多謝你的幫忙^^
但我知道鼠鼠不是飲水時整濕,因他是全身都濕
(以前只有少少,我也以為只是飲水既時候整濕,但情況很像嚴重o左)
wesky 2009-7-26 09:46:02 PM

有冇肚痾啊??
如果係生癬, 會傳染
Tommy123 2009-7-26 09:46:52 PM
3# vl_223

如果淨係尾部濕 , 有可能係肚痾 .

如果真係全身濕 , 原因唔清楚 .

不過出汗既機會都有可能 , 但係好少 .

平時最好用風扇俾佢地吹 , 有能力既話 , 可以開冷氣 =)
y3826609 2009-7-26 10:06:15 PM
身體發抖同飲好多水係糖尿病的病徵,不過呢種病係遺傳病同冇得醫ge,只要唔好比太多甜野(出面買個d)佢食就應該唔會有事
vl_223 2009-7-27 12:23:50 AM
唔該你們呀!!
不過我的鼠鼠買回來時也很平常,
是昨天突然讓我們發現全身濕,
這兩天來持續都是這樣,沒有怎麼乾,
像洗了澡的狗仔一樣,毛毛濕了,縮得很小只...
不論走路,訓覺都在發抖,像人很凍時的發抖,
好像好虛弱似的

會是生了甚麼病嗎? :-S
wesky 2009-7-27 12:27:43 AM
會唔會中暑??
善用資源  check check
http://zizi-land.info/HamsterDiseases.php
vl_223 2009-7-27 12:47:03 AM
中暑似乎是最相像的徵狀了...
謝謝你們...
我的鼠鼠也比較少飲水,可能就是這樣比另一隻易中暑了...
現在親手餵牠喝水,幸好牠也肯飲...
明天就給牠買塊散熱板
wesky 2009-7-27 12:59:14 AM
希望鼠鼠早日康復 ^^
vl_223 2009-7-27 01:16:01 AM
我也希望>_<
而家用風扇吹著,
好像真的冇咁濕了...
但仍然在發抖...
wesky 2009-7-27 01:18:46 AM
小心著涼喔
夏天墊料可以減少D
y3826609 2009-7-27 04:24:53 PM
你用毛巾抹乾佢個身先la
濕身好易病嫁

快速發帖