1P 幣
我今日隻鼠走左佬...我地成屋到搵個..但係冇搵到...
過左半日..唔知佢會唔會去左溝渠到..
今日已經觀察左成日架啦..都唔見佢肚餓出黎食野...
Tommy123 2009-8-11 07:29:41 PM
試下放佢用既既食物兜 系地下 , 如果佢肚餓 , 我相信佢會出黎食野 .

留意下 D 暗位 / 窄位 .

希望你可以搵到佢 =)
Kaye少 2009-8-11 07:33:05 PM
可能仲訓緊覺,再夜d可能比較容易搵
但你都要放定d食物引佢出黎
Vicky 2009-8-11 09:33:38 PM
我尋日1先岩岩走完鼠........嚇死我.....好在,搵左兩個鐘之後,佢自己走返出黎搵我呀媽.....=.=

我叫佢都唔理我,我呀媽叫佢就走出來喇~

好在平時TRAIN到佢識聽叫名~

不過你要SURE佢一定係屋企先.....
關上所有的門.....逐間房搵
盡量整D糧袋OR膠袋聲,叫下佢名~
再唔係,放低D佢鐘意食既野,離開果個房一陣,睇下D食物有無郁過來確定佢仲係唔係屋企~
放個籠係地下+打開佢~
就算你搵唔到佢,都博佢會自己走返入籠啦,不過要放D食物入籠呀~
0772 2009-8-11 09:52:49 PM
我唔理佢-__-;;
等佢自己肚餓出黎.
我走過1-2次;;
每次都係佢行出黎搵我-___-;;
Winnie 2009-8-12 12:14:20 AM
首先你知道牠的喜好嗎?我試過走鼠,分別2隻,有1次我叫她,她就出來;另1次找了一天也找不到,我已放了食物但不見他出來,當我開始撕廚房紙時(因他很喜歡),聽到聲音便出來。
你回想一下,發出什麼聲時他會走出來?
如果你還沒找到,先建議你把洗手間的門常關,避免有機會爬渠,但最大可能性在廚房找到。
希望你快d找到!
Kaye少 2009-8-12 01:02:18 PM
過左一夜喇:054:
嫣嫣你搵返隻鼠未呀?
babiiisze 2009-12-12 07:40:44 PM
加油牙!!
下次小心d啦
crystal_xd 2009-12-12 10:26:53 PM
嫣嫣你搵返隻鼠鼠未呀,
如果都係未搵到,
忠心希望你快d搵返你隻愛鼠啦!
以後睇緊d隻鼠鼠,
小心d啦!
唔好再走鼠!

快速發帖