HELLO... 我新黎...前幾日我終於領養左隻刺蝟...POST D 相俾大家睇~!!

其實有少少問題問大家
我隻刺蝟好怕醜...每次我行過去都豎起D 刺...因為我每兩日都會換木糠...但係當我換完之後佢就成日都唔會走出黎...連食野同飲水都好少...我想問大概幾耐先可以變得無咁驚我?!...
同埋...佢唔食麥皮蟲同蘋果...淨係食貓糧...係佢太細唔識食(我呢隻4個月大)定係佢唔中意食?!...我試過就咁放係食物碟上面擺過夜...但第二朝都無少到=O=||...唔食呢D 會唔會營養不良? (聽講刺蝟生長必須要既CHITIN 要係蟲蟲身上先有)
hh0 2009-9-21 08:53:54 AM
唔係佢太細唔識食蟲, 係唔中意食
唔食蟲唔會營養不良, 唔使逼佢食既
貓糧營養都好好, 蟲蟲脂肪高
bubusammy 2009-9-21 11:32:34 PM
喔喔...佢而家食緊幼貓糧...幾時應該轉成年貓糧?
hh0 2009-9-22 12:07:08 AM
幼貓糧易咬可以keep住食,
但6個月後如果刺刺太肥可以考慮轉成貓糧,
2者主要分別是脂肪成份高低, 同大粒D
亦有刺蝟糧可選擇
bubusammy 2009-9-22 11:05:06 AM
佢大得好快呀...養左一個星已經FEEL 到佢重左好多=O=|||...
佢成日困係個籠好易肥@.@...想買個跑步輪俾佢...但搵唔到有平底同大既跑步輪(搵到有網底既...但唔岩刺蝟隻腳跑)...咁你知唔知係邊度有得賣o.o?
hh0 2009-9-22 03:17:46 PM
要買龍貓用果d 先够大
但唔一定會玩跑步輪
每日放出籠散步
但越大越懶
bubusammy 2009-9-22 06:38:06 PM

我有買個跑步波俾佢玩...不過好似好焗咁...(個店員話唔好玩過30分鐘唔係中暑@@)...而且要自己擺佢落去先玩到...有時唔係屋企佢又無得自己玩...諗住買個跑步輪俾佢...佢中意幾時玩都得@v@||

P.S 我第一次擺佢入去...佢係入面便便同殊殊-O-|||...佢一行所有野連埋佢就好似搞拌機咁...有D 噁心= =|||...我第一時間就拎返佢出黎:077:
hh0 2009-9-22 11:02:34 PM
唔使用跑步波架, 呢個波真係好焗, 唔岩刺刺玩
你放隻刺落地行下走下
唔會好似倉鼠甘走左既
好易跟住
bubusammy 2009-9-22 11:20:52 PM
我日日都有放佢出黎...但係:043:...佢唔行...趴係度10幾分鐘...
再擺佢去另一個地方...佢就搵個角落...跟住:045:.......
汗:077:
冥想 2009-10-14 08:19:46 AM
我隻刺刺都係... 成日就趴係度...
好在我呢隻食蘋果^^

快速發帖