本人的刺蝟只養了幾天, 擔心牠有皮膚病,附上相片,希望可以代為看看, 牠耳朵有白濛濛的,像乾燥似的, 身上也有小許皮屑, 請問有什麼方法可以為牠清潔? 沒有有醫生好介紹? 先謝!萬分感激

小草妹 2009-10-3 07:43:19 PM
佢隻耳仔好明顯白晒  正常個身唔應該有皮屑
佢係有虱  請快d同佢睇獸醫
以下這間懂醫小刺的
http://www.taiwaiexotic.com/
小草妹 2009-10-3 07:44:09 PM
仲有你係咪用紙箱養  唔太好  用返籠啦
g9300 2009-10-3 08:16:13 PM
多謝提供資料, 我買了不足一星期, 賣家叫我星期一帶俾佢沖吓涼, 佢話未試過遇見這情況,只用貓清潔劑洗澡, 據你所說也真很令人擔心, 請問睇醫生收費貴嗎? 也想先帶牠看醫生, 但又驚太貴, 不過就算賣家肯換另一隻, 這隻也會得不到治療的, 所以想看看有沒有其他方法?
我返到家中會放牠在房間地上走動至翌日 ,故鋪放紙皮箱蓋墊地下放置屋仔及糧盆, 等間我會返家重新清潔櫃、食物用具及屋仔, thx!!
hh0 2009-10-3 09:00:36 PM
試下用塊深色布包住隻刺, 然後攤開塊布
看看那些白色小點或皮屑是否會爬行
識郁多數係蚤, 看e生打針就得
就算賣家換另一隻俾你
同一批一樣會生蚤
g9300 2009-10-5 05:02:46 PM
先多謝幾位刺主指教, 今日帶了小刺去看大圍醫生, 原來生疥癬蟲在皮下, 要打三針,下兩星期後覆診, 醫生話沖涼都無人, 可能母體感染、或者環境因素, 生疥癬蟲亦屬普遍, 醫生還教我如何打理牠呢! 醫生強調不要長放糧食給牠, 因活動少容易過肥, 可以食菜、紅蘿蔔等, 雖然醫療費較貴,但可以上一課也很好呀, 擔心了幾天, 今晚終於有覺好瞓!!!
神。起 2009-10-5 05:21:27 PM
可唔可以講講幾錢到..?
g9300 2009-10-5 06:09:41 PM
可以買多一隻刺猬:050::050:
神。起 2009-10-5 09:01:58 PM
喔喔~你用咩裝佢去睇醫生AR~?

快速發帖