我打算養一隻刺蝟~
為O左比個好好O既屋企佢我睇哂呢到O的POST~
不過都係有O的野唔明想請教下~
1.)究竟用木糠定貓沙O個O的紙粒好?定係就咁用廚房紙巾?
2.)如果PO木糠或貓沙,大概要PO幾多~?洗唔洗PO滿成個籠底~?
3.)每日清走O的塑料洗唔洗用毛巾抹下個底?
4.)用網籠定係膠箱好~定係用免仔O個種下面係膠上面係網O個O的~?
麻煩大家指點指點~
hh0 2009-10-4 07:14:52 PM
1.)究竟用木糠定貓沙O個O的紙粒好?定係就咁用廚房紙巾?
全部都有人用, 木糠柔軟但D碎易敏感, 紙粒吸水吸味都好但太硬同大粒,
隻刺行上去唔太舒服, 廚房紙乾淨柔軟, 個人比較喜歡木糠或廚紙

2.)如果PO木糠或貓沙,大概要PO幾多~?洗唔洗PO滿成個籠底~?
薄薄一層已夠

3.)每日清走O的塑料洗唔洗用毛巾抹下個底?
個底好乾淨既, 日日掃下就得, 每星期用水洗下或抹下個籠

4.)用網籠定係膠箱好~定係用免仔O個種下面係膠上面係網O個O的~?
只要通風, 膠箱或者兔籠都好用, 網籠就較易踢晒D木糠出外
神。起 2009-10-4 10:40:03 PM
完全明白~!!唔該哂~~!!
神。起 2009-10-4 10:44:39 PM
丫~~咁佢地一般黎講幾點訓覺得點起身架~?
hh0 2009-10-4 11:17:24 PM
我果D就早上, 日間全日訓
晚上起身, 半夜至天光最活躍
所以多數自己臨訓前先清籠餵糧玩下
半夜行過個籠就撩下佢地玩
神。起 2009-10-5 02:54:59 PM
唔該哂hh0 ∼
仲有一個問題><
我見好多人養o既刺蝟都會生蝨∼
咁點樣可以避免同埋如果不幸生o左蝨有冇得自己買野同佢滅蝨∼?
hh0 2009-10-5 10:27:04 PM
多數係買番黎已經生蚤
D無良賣家明知有蚤有病都照賣
無辦法啦, 一隻有好大機會成竇都有
過左海就係神仙
如果唔好彩買左生蚤既
只有塭醫生打針或者滴藥
為隻刺好, 自己吾好亂用藥, 唔係仲易死
神。起 2009-10-6 01:03:34 PM
我買到隻囡囡喇∼
後日拎∼以後請多多指教∼^^

想問下各位幾耐同小刺沖一次涼∼同埋佢地會冬眠嗎∼?
hh0 2009-10-6 11:48:59 PM

唔洗好密沖既, 刺刺本身唔污糟架
一個月最多一次夠啦
除非成日踩屎踩尿整污糟個身
我D刺就1至2個月先沖一次泡泡浴

HK既冬天唔會冬眠到, 放心啦
神。起 2009-10-7 11:51:10 PM
我隻刺女BB聽日黎喇~!
我好緊張AR!!!><
佢先1個月多少少~
對O的BB我有冇O的咩唔好做或者唔好比佢食~??
佢地可以食咩蔬果~?幾大先可以食呀~~??
同幾大先可以沖涼~~????
超興奮@@
hh0 2009-10-8 12:01:44 AM
1個多月要食浸軟左既幼貓糧
可試俾麵包蟲(因為細條D)
2-3個月大先俾麥皮虫
起碼3個月大先沖涼
蔬果之類唔一定食, 長大少少可試下俾
我D刺就中意食粟米唔食菜同水果
神。起 2009-10-8 09:02:22 AM
thank you∼
咁蟲方面如果蟲乾得唔得∼∼?