我諗住買隻刺b養,但我睇左好多網都唔知用邊種底材最好..
隻隻底材都有人話好..:056:
大家幫幫我揀出最好既底材啦:050: 先謝..

a)貓砂

b)環保"子"砂

c)木糠

d)木粒

e)衛生紙

f ) 其他 ( 唔該講出黎:002: )
y3826609 2009-10-11 10:29:41 PM
我覺得b)環保"子"砂好d
唔會有鼻敏感,又環保
廚紙太麻煩,要撕左先可以用
神。起 2009-10-11 11:18:01 PM
暫時黎講我都覺~
o的木糠周圍痴~
hh0 2009-10-11 11:21:57 PM
個人唔中意用紙粒同木粒,
小刺腳仔好細行上去太硬
唔想用木糠可以用carefresh或者廚紙, 撕唔撕碎隨得你
用邊種墊材都好, 最重要係勤換保持清潔
冥想 2009-10-14 08:21:35 AM
係其他壇見到人地用栗米粒:040:
好似比較天然d甘~~:060:
藍天×Sky 2009-10-14 10:24:07 AM
粟米粒....佢唔會食-.-?
如果佢食...
佢d屎屎尿尿又係度-.-
佢又食返d粟米粒......:075:

我仲有少少野想問問._."

如果用 環保"子"砂 要幾多日換一次到?
用其他又要幾多日先換?_?:056:
卍蝦仔卍 2009-10-14 12:34:20 PM
我用木康,,每日換1次=.=
hh0 2009-10-14 12:51:08 PM
我都係用木康,,日日換

无论用咩, 屎屎一定要每日清
環保纸砂,雖然吸水吸味,最少每星期全部換一次
栗米砂比较少用,会食,同硬,半夜玩得好嘈
藍天×Sky 2009-10-14 02:18:21 PM
咁姐係用木棣同環保"子"砂兩溝最巧?:067:
jayzbb 2009-10-17 02:43:13 AM
我就用廚房紙放係個盒仔度當廁所咁用....
日日朝早起身都換新既
冥想 2009-10-26 03:29:35 PM
我用粟米沙(小動物用)
好似幾天然甘,但真係唔多吸水....
諗緊加木定加其他野黎吸水^^
hinhin29 2009-12-13 12:00:57 AM
我用 環保(子)粒,,,
因為我覺得比較易換,,,
方便,,,吸水,,,
個人覺得木康會非散,,有味,,容易令刺刺打噴嚏,,,(家人可能有鼻敏感,,不宜吸木康的氣味)
syy 2010-3-15 10:54:19 PM
我覺得木糠感覺天然d..
而且環保紙粒唔多唔少點都有d人工
木糠人工極都係木糠姐 只要你唔買有味
ggbb 2010-7-7 02:16:31 PM
我都係用木康,日日換........不過成日都整到周圍都係...

快速發帖