本來好開心終於買到刺b , 黎左一星期 , 就要帶佢睇獸醫, 又係同一個問題 , 有寄生蟲 , 疥暪 , 細細隻白色, 問個賣家 , 佢話刺b係會r痕 , 唉 , 一睇就見到d蟲蟲四圍行 , 要連續打4星期呀 , 我都係去大圍睇 , 佢話點完佢要洗手 , 疥暪係會傳染人 , 覺得痕就去睇醫生 , 寫左張紙比我 , 話有需要時比醫生睇就得!

一隻刺b幾百蚊 , 獸醫診病+藥又幾百蚊, 連續去4次 , 第二和第三次唔使比診病費 , 只比打針又幾百 , 最後一次診病+藥又幾百蚊 , 再加上刺b用品(墊材+食物+窩) , 全部總和都要2千幾! 你可能話你的刺B冇皮膚病 , 我都問過獸醫 , "十隻刺蝟,九隻有皮膚病" , 特別係香港的刺B , 他還說跟遺傳有關!所以打完4針都有機會再番發!還有因為刺B有蟲蟲 , 要勤力換過哂D墊材 , 一日換至少2次!

講真一星期我和刺B都未建立到一個好的關係 , 係佢冇咁驚時 , 我又破壞了 , 帶佢睇醫生 , 一出門口就已經又屎又尿!番到黎立即起刺 , 我諗現在每次有聲佢都會起刺!

最後刺B是好可愛 , 但絕不是用來繁殖作為賣買 , 你們不斷過分繁殖 , 令它們越來越多病 , 最後做成刺B死亡!

要買刺B就要留多一倍的金錢醫病 , 你是它一生的主人 , 別讓它們在你手上死去 , 別把它們遺棄 , 有病早一點看獸醫 , 刺蝟一般而言是很少說話/叫 , 除了生氣時的"咕咕"聲 , 就算多痛多痕 , 它也在忍耐 , 你的刺B要多多關心 , 有沒有R痕 , 有沒有脫刺 , 有沒有脫皮屑 , 皮膚有沒有紅 , 鼻有沒有白白的皮屑 , 手腳有沒有曚曚的皮 , 眼睛明亮 , 指甲會太長 , 體重會過輕 , 大便有沒有蟲 , 大小便量多不多 , 有沒有飲水 , 要多多留意它哦! 我是用紙巾做墊材 , 佢自己固定去大小便 , 所以只有厠所位有紙巾 , 但一直有一些出界 , 紙巾又不見了 , 變成大小便黏住厠所位 , 原來它把紙巾統統拿去窩中去 , 因為我開空調 , 佢太凍要找東西保暖 , 現在我在佢窩中同出便放一些乾淨的 , 佢就冇再拎厠所位的紙巾 , 其實刺B唔識講 , 佢用行動來話我們知 , 多D了解自己的刺B!多D關心佢地!

自問不是一個好主人 , 但它依然是我的小刺B , 今日終於同佢改名"刺紙"大小姐 , 要人服侍嫁 , 以後多多指教! (它依然在震呢.....醫生...下星期還要去...)
已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 2 精品文章

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

LUI1031 2009-10-14 11:56:41 PM
雖然只可以同你講聲加油同努力
但我真係真心支持你 難得你仲唔會因為睇咁多次e生而放棄佢
你就已經係一個稱職既主人
冥想 2009-10-15 12:46:30 AM
我隻刺刺都會耐唔耐r下痕...甘係咪正常ga??
wesky 2009-10-15 12:48:03 AM
支持你啊
"十隻刺蝟,九隻有皮膚病" , 特別係香港的刺B , 他還說跟遺傳有關!""
養之前真係要""停一停, 諗一諗""
bubusammy 2009-10-15 12:51:45 AM
雖然自己果隻無咩事...不過都要去CHECK 下...呢D 錢唔節省得..養得佢就預左照顧佢一世~!!
hh0 2009-10-15 01:19:28 PM
"刺紙"大小姐有你e個好主人以後就有幸福了

講真係好無奈, 越來越多人過分繁殖作為賣買, 造成刺B 好多問題
明知有寄生蟲 , 蚤, 疥暪都照賣,無良賣家仲會賤賣清貨

有人會自覺養一些另類寵物有優越感,只係玩玩下
好希望想買刺既人, 係真心愛錫佢地,
眼見有d forum有好多人講刺, 但我感覺唔到佢地有幾多關心同愛錫
只反反覆覆講佢地d 刺又生左la…….有幾多係會自己養番晒?

我唔會推介where買刺, 太多無良賣家係網上
zizi-land 呢度亦唔可以出買賣帖,
但好歡迎你們分享

我相信你係一個好主人!
gina 2009-10-15 06:17:49 PM
其實可能刺蝟根本唔適合係香港養呢?_?
香港的天氣可能不適合小刺呢~_~
hh0 2009-10-16 11:21:11 AM
其實刺蝟是很適合香港的天氣
同好容易養,基本上好少生病

見好多皮膚有問题既其實都在買入時已經有病
源頭0係繁殖者, 不理死活,bb有病唔會醫

用真心去養既話係好容易養
合適既飼料, 環境清漯係基本
自己養左2年d 刺刺都好健康

想養刺既人請先做下功課, 了解多d
最重要係今時今日買刺一定要預埋醫药费
一開始就要醫………
y__y 2009-10-16 01:55:16 PM
其實"刺紙"都好慘, 現在日日都發震同變波 , 見到我就番入窩裡 , 佢好怕人 , 個醫生都比佢刺親 , 仲咬住醫生的手套 , 唉

佢現在發脾氣 , 日日四圍去大小便 , 今日早上仲係個食物蓋度去大呀 , 睇黎仲有排嬲 ,

你地的刺刺會唔會發脾氣四圍去大小便 KA?
hh0 2009-10-17 10:06:52 AM
小刺四圍大小便並非發脾氣
只係天性, 多數唔會學識用廁所
識得唔係睡覺地方小便已經係乖啦
所以要每天清墊料最衛生
你隻小刺真的很驚很怕人
俾D心機慢慢黎
bubusammy 2009-10-18 12:20:36 AM
最心UP 係有好多未戒奶就賣出黎...搞到好多都買家唔知點算...
其實好多買家避免買左隻病刺返黎...要杜絕佢地唔係話無辦法
我買果陣...要求個賣家做多樣野...同我簽協議書...我買左之後會去獸醫CHECK...CHECK 到有事而又係賣方造成既話...賣家要分擔醫藥費...
我咁做可能好似好自私...但你肯賣我肯買...買條褲都有7日退貨保證啦...更何況生物...
不過我個賣家係個好好既刺B 主人...拎左去獸醫度CHECK 過無咩問題...
hh0 2009-10-18 01:11:52 AM
唔錯既做法
wesky 2009-10-18 02:01:45 AM
幾好喎
唔自私啊, 保障自己嘛
y__y 2009-10-23 10:18:49 PM
刺紙平時係在廁所位去大小便ka , 只有唔開心同發脾氣先四圍去 , 第一次同佢去完醫生度和拎走左佢個窩 , 先會四圍去大便, 識得去廁所位大小便 , 好乖ka大部分時間 , 哈哈

醫生開左d口服藥比佢 , 佢仲次次都好乖咁食哂呀 , 我餵佢食 :053:
hh0 2009-10-23 11:34:22 PM
刺紙去廁所同食藥都0甘乖, 真係抵錫
我就無放廁所, 因為中意推來推去
不過巨地會係某一地方小便
所以日日清走果部份木糠就得了
大大就會因為踼來踼去而朝朝早要執

快速發帖