版主&各個養刺蝟的人士;
   1,我養的刺蝟(男)養了5個月,,但是體形已經好像版主的刺蝟的大小一樣,,,有沒有問題???
   2,我正養一男一女(分開籠),,但是隻刺男見到隻刺女就不停跑,,我去到邊跟到我去邊(只會跑在我身邊),,隻刺女就不停跟著隻刺男,,(但是他們未成年),,,會唔會隻刺男怕了隻刺女,,但隻刺女喜歡了隻刺男呢???
   3,我隻刺男好乖比我上手,,但是隻刺女不肯給我抱,,請問有沒有大絕招 傳開給我呢??
   4,我平時見到籠污髒,,我就會馬上清理,,,一清理就會洗籠,,大約一星期洗一次,,會不會太多...??
   5,本人往大埔,,,,有沒有店舖是專買刺蝟的物品&地材(在那??)??
   6,本人是用成貓飼料,,,但是成貓飼料&幼貓飼料 ,,,,那一種比較好??
   7,刺蝟應該給甚麼玩具給牠玩??
hinhin29 2009-12-12 11:02:31 PM
還有
8:養刺蝟用不用考牌/
hh0 2009-12-12 11:33:32 PM
刺蝟體形大小是有差異的, 食得多快高長大有此體形亦常見
只要不是過胖即可, 過胖係指縮唔成波

好明顯隻仔中意同你玩多過接近隻女
隻仔追得你是你放在地上走動嗎?
很好玩既呢, 多D放埋一齊玩
一來多D運動
二來多D機會你同隻女玩
隻女唔怕你先容易抱上手
沒有絕招架, 至緊要唔怕你

一星期洗籠一次無咩問題, 乾淨好呀

旺角有刺蝟糧, 貓糧都可以, 底材一般用倉鼠兔兔既
大埔可以去龍cat村看看, 或q-pxt都有好多分店

一般用幼貓料, 因為刺蝟雖要高蛋白質, 大麥蟲充滿脂肪不宜吃太多
若小刺太肥可改用成貓料或刺蝟糧
我D刺就不太愛吃刺蝟糧, 食果排瘦左, 依家食成貓料

玩具只係俾刺B玩, 大左既刺多數唔玩
多D放落地散步仲好
hh0 2009-12-12 11:38:14 PM
你意思是領牌?
養是不需要的
hinhin29 2009-12-12 11:49:54 PM
好明顯隻仔中意同你玩多過接近隻女
隻仔追得你是你放在地上走動嗎?
很好玩既呢, 多D放埋一齊玩
隻女唔怕你先容易抱上手

我是放在地下玩,,,隻女十分怕我,,,
我去過龍cat村看看, 或Q-pet都有好多分店(我有會員卡)
1.樓主,,你往哪裡???
2.我見到其他寵物的領牌@@@
3.幾時他們可以交配???(我的好像太細了)
hinhin29 2009-12-13 12:11:52 AM
大麥蟲充滿脂肪不宜吃太多

但是聽說  買了麥蟲要養了一段時間,,,才可給刺刺吃!!!!!
旺角在那裡有店舖,,買物品??
我只是在金魚街見到有其他寵物,,沒刺蝟物品//
好想令他們快點  生bb,,但是我怕害死他們@3@
刺蝟通常一胎生幾多隻???

本人中三,,,15歲
hh0 2009-12-13 12:49:21 AM
我住那裏不重要, 只望能解答你的小刺問題

的確有些動物是需要許可才可以飼養
但養這些迷你寵物刺是無需領牌的

交配最好有6個月大以上

大麥虫先養一段時間才餵只是一個過濾過程
等D虫再乾淨D先餵俾刺食
避免刺刺間接吃下不潔的東西
不過我都無甘做, 買一兜每日食D都可以

刺刺無咩特別用品, 你想買咩?
如刺糧可以去旺再金魚街Qx廊
虫或者蟀都係魚街有晒

一胎由1隻至8隻都有, 多數4-6隻
唔好太著意繁殖, 適可而止
hinhin29 2009-12-13 01:23:03 AM
多謝你解答我問題@@@@
hinhin29 2009-12-13 01:52:50 AM
你們用甚麼籠子養  刺蝟??
我用養龜的籠子!!!(膠籠)
hinhin29 2009-12-19 03:09:29 PM
原來我一直搞錯了佢地的性別,,,,
其實,,,刺男 是 刺女,,,,,,刺女是刺男,,,,,搞錯哂,,,
原來是女喜歡跟著我
LittleBreeze 2010-1-31 05:36:40 AM
成貓飼料&幼貓飼料 - 成貓的 protein 成份高d,而 fat 少d,所以較好。

我一向都唔信專比刺蝟嘅糧食,刺蝟主要糧食只需要貓糧,挑選30-40% protein 加少過10% fat 成份嘅貓糧,用雨至三隻牌子嘅貓糧混合一齊。

Hope that helps.

快速發帖