最近新養了兩隻熊仔鼠;
可惜卻有很多問題不明白-,-

長毛熊仔鼠大個左D毛好長;
而且D毛成日痴住哂D木糠;
打哂"潔"
搞到成日攞上手;
D木糠就跌哂系自已個手度-,-
其實可吾可以幫下佢地修下D長既毛架??
但修完之後會吾會吾再長架??
有咩方法可以令D毛吾痴住D木糠@,@

有1次見到熊仔鼠D屎系超級特別的;
普通既鼠鼠D屎柯出泥米1粒粒既??
但系我見到熊仔鼠D屎系4.5粒連埋甘柯出泥-0-
其實正吾正常架@,@

仲有熊仔鼠佢地成日將D糧塞哂系佢地訓覺既窩個度'
1陣就清哂食物兜裡面食物;
搞到我成日要加糧;
吾加又驚佢地肚仔餓食番自已D便便-___-
但佢地個窩裡面好多野食'
平時洗龍系見到好多
而且夾埋D便便
但D人又話糧要日日換.保持衛生
我試過將佢地收埋既糧放番系食物兜度;
但佢地都系甘樣-__-
有咩方法令佢地吾將D糧塞哂系訓覺既窩個度??
TinG 2010-1-2 12:18:37 AM
你可以同佢地剪一剪毛, 但我覺得回暖時剪好d 呢
修完之後, 一定會再長番ga wor @@

有時佢 4 , 5 粒咁屙出黎, 係因為佢整理皮毛 ( 即係平時 lam 個身 )
lam 左d 毛落肚,
d 毛就連住d cc .
咁佢便便時d 毛就同 cc 一齊出黎喇.

佢地覺得安全就會收d 食物係屋到,
放番係食物兜佢地都會照樣拎番入去啊.
我真係唔知有咩方法唔令佢地咁做呢   哈.

食便便係因為有d 未吸收完既營養係入面
咁佢就會放番係囊到  用發酵去吸收喇~~
jojo199749 2010-1-2 09:55:57 AM

1,你可以同熊仔鼠修下D長既毛架..長毛既熊仔鼠系要日日都要梳毛架.

2,我都吾知道..因為我之前個個熊仔都同你個一樣.

3,其實尼d系好自然架.
食番自已D便便.其實系d鼠覺得自己d便便裏仲有d可以比腸腸吸收的.
所以先會食番自已D便便架.

希望可以help到你na^++^
珮兒 2010-1-2 11:19:32 AM
佢地收埋d食物係屋仔係正常個喎,點解要改變佢地呢個天性呢?
hh0 2010-1-2 12:22:34 PM
我以前隻熊仔都係甘
每次一放D糧入糧兜
轉頭就收埋D食物入睡窩先慢慢食
所以我係觀察左一段時間
知道每日大概食12-16粒oxbow糧
之後每日就放16粒入糧兜
每日清潔睡窩時有剩既1-2粒就唔要啦
甘樣就日日有新鮮糧又唔會浪費了
yoyo_bb 2010-1-2 01:27:19 PM
#2 哦....原來系甘;甘我明白了*v*
#3  甘痴實哂個D毛毛系米都系剪左佢ah??
#4 系幾正常;但佢將D便便同糧撈撈埋`
真系好難頂-,-而且D便便系發左毛架-0-
搞到個龍同個身臭哂-___-"
#5 你呢個方法真系幾好`
但我個D糧系1粒粒架;
好難知道佢食幾多-__-
jojo199749 2010-1-2 03:10:13 PM
甘痴實哂個D毛毛系米都系剪左佢ah??

儘諒就用人手去解開啦..
如果真系吾得先再去剪啦..
因為d毛一佛一佛..好難睇架..^^
yoyo_bb 2010-1-2 06:59:15 PM
#7  甘用咩疏佢D毛阿?
珮兒 2010-1-2 11:02:38 PM
8# yoyo_bb

你可以去10蚊店寵物個PART買蚤梳,亦可圠寵物店買佢地專用既梳,其實都一樣,只係價錢唔同!

至於你話佢便便溝糧,真係無辦法架,唯有日日同佢清哂屋企入面D野啦!

其實好多糧都係一粒粒,不過如果餵OXBOW就梗易數,我個D小銀狐同小紫王每日都係食5-10粒架,不過就算你餵水果糧,又紅又綠個D都好,都係可以計住佢每日食幾粒架,你加糧個時數下咪知囉!

希望呢D可以幫到你。
yoyo_bb 2010-1-2 11:45:43 PM
#9  甘我聽日去睇下先*v*

快速發帖