唔知有冇好心人係有刺蝟出讓~
我只係最多出到一、兩百比平時價格有一段距離
如有好心人有一隻剛戒奶冇病冇痛既刺蝟(最好係女仔)給我我就無限感激.......
call me : 91715564 (亞輝)
jojo199749 2010-1-6 06:11:00 PM
點解你只可以出到1,2百蚊呢?
點解呢?>
如果你連尼幾百蚊都出吾到..
你又何必去養呢?
凱薩爾 2010-1-6 06:42:53 PM
因為我只係個小6學生
一二百蚊已經係我零用錢既極限
仲有我只要付起養佢一生一世既責任就已經可以
如果係因為我金錢唔夠就認為我冇能力去養佢
咁唔該請close我個版
hh0 2010-1-6 10:14:09 PM

養佢一生一世既責任
唔係只在於接返屋企一刻所付出既金錢
既然你只係小六生, 家人有無支持你呢
如果寵物生病, 醫療費分分鐘數百至成千
不如等你再大D或有家人support先考慮養任何寵物啦
asd26900200 2010-1-6 10:47:04 PM
實再太平啦~!
凱薩爾 2010-1-6 11:11:30 PM

我父母都批准我養
只不過買佢翻泥實太昂貴
睇醫生又唔同喎
我父母會俾錢架

我都知係平左d但係如果唔平d我父母就叫我養倉鼠架啦
我唔係幾鍾意倉鼠(有小小童年陰影)
吃不到的蘋果 2010-1-7 01:17:00 AM
那為什麼要是刺蝟呢?

你又了解牠們幾多?
最起碼~你知道牠們的平均壽命嗎?

愛協有很多種類的竉物可供領養啊?
凱薩爾 2010-1-7 05:43:38 PM
因為佢地比較細又可以同我玩

我只係知道佢地很怕凍
平均得4-7年壽命
可以用倉鼠籠養佢
要用木屑砂或木屑做底
得閒要整d俾佢玩 如:紙巾盒或者廁紙筒俾佢

愛協到冇野可以俾我父母接納
狗同貓我父母唔鍾意叫得勁大聲和整到家私有問題
龜同兔我嚴佢地唔太生動
倉鼠就講過有小小童年陰影
hh0 2010-1-7 10:59:48 PM
倉鼠籠唔適合養刺蝟, 太細啦
同埋未必隻隻刺會同你玩
上唔到手就無從入手了

曾經有人買左隻刺但成日好驚人變波上唔都手
終於厭了唔好玩又放番出去賣俾人
養之前要考慮清楚啊
凱薩爾 2010-1-8 05:55:46 PM
我朋友間屋養兔仔佢屋企勁多兔仔籠我問佢借就得啦
我其實已經考慮得很清楚
檸啡 2010-1-27 11:39:59 PM
諗到好多野...但唔知講咩好....

只可以話...你個人再大d....又可能會多樣養寵物既童年陰影(笑~)
同埋相信真係要讓寵的主人都難以放心俾你養~
到頭來或會辛苦你的家人~

(唔中意就當睇唔到~我來教你四字詞【回頭是岸】)
【細賢】 2010-2-26 05:22:44 AM
你爸爸媽媽話你買隻刺蝟返黎太貴..咁如果隻刺蝟病左..要去睇獸醫...d錢都好金下嫁喎..睇下次都幾百蚊..好可能唔止睇一次....要返去覆診..冇返一千幾百都難保佢地健康..仲有d用品呢...貓糧呢...又係錢......
『仲有我只要付起養佢一生一世既責任就已經可以
如果係因為我金錢唔夠就認為我冇能力去養佢』
↑講就真係好容易...你自己都話1,2百蚊係你零用錢既極限..咁仲點買其他野?只要只要..你都冇咁既能力..講咩"仲有我只要付起養佢一生一世既責任就已經可以" 睇到呢句真係有d無名火起..

換句話說..你爸爸媽媽可以完全支持你養..咁又做咩唔去同人買...要你係度開post話用1,2百蚊平賣比你呢?
同埋你出價真係太過低..uwants都賣緊5,600蚊一隻...你出1,2百???人地賣高d價..搵多d錢唔好?

你屋企人真係支持你養..真係唔計睇vet d錢..咁你叫佢地用多d錢買刺蝟啦..你講到佢地咁sup你養..唔差在果幾百蚊啦..小朋友...養寵物唔係咁簡單嫁!

快速發帖