唔知點解我隻熊仔鼠其中一隻眼突然腫左咁,
眼珠好以人地白內障咁白晒,
睇疾病大全話佢青光眼,係遺傳病,
但係我隻熊仔鼠已養左成年,而家係突然間咁樣,
請問我可以點做呀?

帶鼠鼠去睇醫生既話又應該去邊好呢?
中環附近都唔多覺有地方可以幫鼠鼠睇醫生咁~~
crystal_xd 2010-2-18 11:01:28 PM
我建議你帶鼠鼠去大圍睇醫生!
唔好去旺角睇,
旺角果d好冇醫德,
大圍果度就算鼠鼠真係淨返一絲既生命希望,
佢都會盡佢全力救返隻鼠鼠!
你隻熊仔應該係青光眼!
chironli 2010-2-18 11:05:04 PM
但青光眼乜唔係遺傳既咩 = =
同埋有冇得醫架?@@
wesky 2010-2-18 11:20:54 PM
睇下有機會好
唔睇就一定唔好
Winnie 2010-2-19 01:03:55 AM
你可以先打電話問問大圍, 她們連聽電話的都很好人, 答到都會先答你, 而你想要一個好獸醫還是想要一間近家的獸醫診所?

因我曾發生一些事, 從而說大圍好, 是有原因的, 以下的文章是我的經驗談, 請看看!

http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=4848

http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=4859&extra=

P.S. 你去大圍睇, 就算可以醫, 她也會評估鼠鼠年齡, 健康情況, 如果不適合做手術, 就算那項手術可以做, 她也建議你不要做, 當然每項手術都有風險, 但起碼她說可以, 也值得一試.

大圍電話 : 26871030

我昨天去旺角拿餘額時, 有walk in 急証, 她還是叫人填form, 到養主的孫說: 爺爺, 隻貓好似無氣喇! 她才連袋拿入去...
石仔 2010-2-20 12:36:27 AM
快D睇醫生LA!!!
chironli 2010-2-20 11:29:51 PM
今日帶左佢去睇醫生了~~果然係青光眼....
醫生說牠的眼睛基本上已經瞎了,
我只有兩條路可走:
1. 長期點眼藥水舒緩牠的眼壓 (每小瓶$715 可用1-2個月)
2. 把眼睛切割 (手術費 $4,000)

做手術的價錢真的.....抱歉我只能為牠暫時使用眼藥水來治療了.....
埋單$1,300..........
wesky 2010-2-20 11:56:25 PM
俾我揀, 我都會揀1, 切左佢真係有點兒...
chironli 2010-2-21 12:30:52 AM
其實我真係唔捨得4k 黎幫佢做手術~~
而家我感到自己好以對佢好衰咁...唉...
wesky 2010-2-21 12:48:42 AM
瞎了 唔一定要切吧?
hamstertroy 2010-2-21 01:14:12 AM
切左去手術風險高唔高?
chironli 2010-2-21 07:35:13 PM
因為而家佢眼壓好高,隻眼有機會越黎越大,
最終會因為佢覺得隻眼唔舒服而有機會挖傷隻眼,
造成細菌感染,所以可以考慮割左隻眼佢。

風險方面,我冇問風險高唔高,佢只係話倉鼠體型細,
而佢眼後面又有好多微絲血管。
p040080 2010-2-27 09:14:54 PM
如果係我,我吾會切左隻眼..... 切左隻眼應該好恐怖....

快速發帖