1P 幣

鼠鼠會唔會頂得起間屋走佬架?
個籠有冇d咩唔好?

我新買的2隻鼠鼠成日都係喱係間屋度訓~..(醒左都係喱係入邊)
買左今日第5日了  上星期日便晚8點買的  兩女
但都會出黎食小小野既,,  但真係好少機會會出黎
是病了嗎?  很擔心

近況(會更新)5/3/2010
佢E+成日開住眼係個屋入邊OR 係1角唔郁..
【細賢】 2010-3-5 02:33:10 AM
你2隻鼠住埋同一間屋?
Mr.soyukkit 2010-3-5 09:05:55 AM
唔係!E+個籠分開左兩邊的..1邊1間屋,,
準備買多個朱古力籠,,  所以有咁既問題想問下
創意·鼠 2010-3-5 09:29:05 AM
我觉得你买个好邻居好D啊,可以分开两只鼠鼠来养,又可以变翻一个笼甘养!
【細賢】 2010-3-5 10:20:57 AM
放心..只要間屋正常咁擺係上面..係唔會頂到上黎的,,"
q1w2e3r4 2010-3-5 11:01:04 AM
你只要蓋實個屋頂就得~~正常唔會頂起~~
檸啡 2010-3-5 12:54:16 PM
Alex籠感覺薄弱d~寧願揀AB籠,wild籠實在d~用耐d
鼠鼠係夜行動物~你確定係晚上睇佢地?
而且佢地未熟習環境~少出黎探索更是正常

請盡快分籠!!
之前都講過~買定哂D物品先養~
依家係''買左~買左1半~唔拖唔水~想點?
Mr.soyukkit 2010-3-5 07:31:53 PM
買齊哂啦D野~,,  一次過買哂
E+用緊好邻居
想買多個籠姐 1隻1個
asd26900200 2010-3-5 07:40:14 PM
依家情況係點?
Mr.soyukkit 2010-3-5 08:39:41 PM
佢E+成日開住眼係個屋入邊OR 係1角唔郁咁..
Winnie 2010-3-6 12:57:13 AM
下星期轉冷, 加d鼠棉, 可能動物已有所察覺, 找和暖的地方休息, 我的鼠鼠也開始把墊材堆在一角, 鼠鼠是比較喜歡在一角休息的, 如果他有食野, 有飲水, 你再留意下d便便, 沒問題的話不用太擔心, 像我之前收養的倉鼠-肥仔, 除了食&飲水時出屋, 所有時間差不多都在屋內, 要3個月才不怕,周圍活動.

記憶所及, 曾有鼠友說朱古力籠的屋令鼠鼠窒息, 說猜想鼠鼠大概想從小圓圈的洞出來, 結果出不到, 又縮不回, 當時他又不在家, 回家後見鼠鼠的頭在屋外, 身在屋內, 沒氣了.
Mr.soyukkit 2010-3-6 01:39:20 AM
好彩買埋鼠棉ja^^~
但佢地仍然好中意撥開哂d墊材訓=-='
不過凍的時候佢地都會用鼠棉
小鈴 2010-3-12 11:54:01 AM
"記憶所及, 曾有鼠友說朱古力籠的屋令鼠鼠窒息, 說猜想鼠鼠大概想從小圓圈的洞出來, 結果出不到, 又縮不回, 當時他又不在家, 回家後見鼠鼠的頭在屋外, 身在屋內, 沒氣了."

我好擔心呀咁..我而家就係用緊朱古力籠呀..有冇方法防止呢件事發生呀....???
laam_iris 2010-3-16 10:43:46 PM
我有朋友都係用呢個cage..都用左好耐..
唔見佢講有咩問題...
不過都要睇番鼠鼠性格..我朋友隻鼠就唔會係個小圓洞度探頭,所以佢都冇呢個問題..
我諗如果擔心,直頭唔好要個屋,閂左上面個閂,,,降低d上層,放另一間屋.

快速發帖