想問下呢~點ge木康對隻倉鼠黎講為之好??(碎d?軟d?硬d?邊隻牌子好??)
我而家用緊果包係i love rxxxxx果度買ge~
呢隻木康比較"軟", 係ono的nature味,
不過我每次換木康都見到唔少"小木柱",係咪應該掉左佢??
或者有冇建議買邊隻牌子好??
另外呢~想問大家係咪都會比5cm厚的木康鼠鼠?.?(睇寶典見話要5cm)
TinG 2010-3-21 01:16:04 PM
我覺得唔好咁碎好D , 因為碎多數多木屑, 好多粉, 鼠鼠吸左唔係咁好.
其實我就唔 SUGGEST 真係比 5 CM 佢地,
因為個籠唔通風的話   就好易焗親佢地啊
小鈴 2010-3-21 01:31:56 PM
我而家用緊果隻我都覺得好多粉呀~不過我未用過其他牌子~所以都唔知算唔算多~~
有冇邊隻牌子ge木康會比較好呀???
hamstertroy 2010-3-21 06:20:54 PM

咩木糠唔多唔少都一定有粉o架, 始終都係唔知點削D木整出黎o既
aspen會好D但亦貴D, pine就市面上最多, cedar就好多人都反對用

http://www.hamsterhideout.com/forum/index.php?showtopic=778

個人認為墊材用廚房紙好, 冇粉塵對鼠鼠同主人o既呼吸道都好好多, 獸醫都建議
q1w2e3r4 2010-3-21 07:18:25 PM
木柱是唔要GA..我搓碎D 木糠時一定拎出黎..好尖GA 果D
【細賢】 2010-3-24 02:36:21 PM
我都轉左用廚房紙..日日換左d有尿既紙就冇問題啦..好乾淨..完全冇問題,,"
牙健__ 2010-4-10 08:45:12 PM
我都轉左廚紙拉:]

快速發帖