我係養倉鼠既新手
我想對隻倉鼠好d 所以我有d野想問下

寵個方面  我爬過下文咁啦 我見各位鼠迷都將
PET HOME, PET CENTER,i love rxbbxit...(etc) 掛係口邊
但我想知其實佢地係brand黎定係一間間既商店
同埋想知個地址 - -  因為我見d寵都好令好大 設備都幾齊全
我真係唔想買個d黃綠店既普通寵/  \

至於墊個方面  我見有d鼠迷就話唔好用碎木(康)  
因為話佢地多粉 鼠鼠吸左唔健康
有d又話唔好用草塼  因為入面高糖分 會令鼠鼠肥 又唔健康
咁我又見有一d鼠迷係用吸油紙(廚房常用紙巾)
咁呢個係咪就咁放入去就得 - -  同埋我想知呢樣有咩好處

至於野食方面 我都想知邊度有d比較品質好既野食買??  唔該各位鼠迷可以幫幫小弟手Orz
最後 - - 我都想知so called既遊樂埸可以係邊度有得買??  我見d人d鼠鼠都好中意玩  
我都想買番個=_=

問題就以上咁多  麻煩鼠迷幫幫忙  小弟感激不盡
(p.s  小弟養緊二隻小露寶   一隻啡白  一隻小灰霸)
小露寶真係好得意 =]    我隻小露寶圖係#5
有冇小露寶愛好者係度 XP
q1w2e3r4 2010-3-25 08:07:34 PM

i love rxbbxit果幾間響旺角,通常我響西環-旺角小巴站落車果度行過去(具體地址我唔知..sorry!)
墊方面睇下你鼠鼠岩唔岩ge je..木糠我用開鼠鼠都沒咩問題,廚房紙是易吸走鼠鼠d便便尿尿..
仲有..俾d 鼠鼠相黎睇下呀^^
alexsio 2010-3-25 08:25:09 PM
我係小露寶愛好者~~~~~~~~~~不過我唔識呢d野,,因為我住澳門~_~
小鈴 2010-3-25 08:40:01 PM
你加埋養緊4隻鼠呀@.@??
drumlouis 2010-3-25 09:37:19 PM

小灰霸係我啊哥咖= =

呢隻係我最中意既小露寶 佢叫蛋蛋- -
q1w2e3r4 2010-3-25 10:39:01 PM
蛋蛋好得意啊..^^
drumlouis 2010-3-25 10:52:53 PM
係啊 所以我最中意係佢- -

另外我對長毛熊仔都有興趣~.~
但d人話佢地要梳毛 加上又大隻
好似好難打理咁 -  -
alexsio 2010-3-25 11:17:26 PM
你隻蛋真係好可愛~~~~我有2隻小露寶~係呢你個d比唔比你抱架
love_stitch 2010-3-25 11:19:40 PM
我見到有 D 日本鼠鼠野賣既地方會不人道對待鼠鼠
攞 D 未戒奶未開眼既鼠鼠出黎賣

出名 D 既牌子都係 Wild, iris, ab 籠

蛋蛋用緊果隻墊料唔好?
檸啡 2010-3-26 03:34:48 AM
http://www.pets-central.com/clinics.htm
pets-central 係動物診所,以上係該網站*分店地址
所提及到有關倉鼠的應該係指Bunny Nature 糧,因為要係果度買
注意:Bunny Nature 唔係間間分店有,就如銅鑼灣我去過冇,但旺角有

以下網址係鼠糧簡介,當中有提及到較好的糧
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1480&highlight=

以下網址有提及到旺角的店鋪,當中有 艾LOVE兔 , pets-central等等..
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1416&extra=page%3D1

PET HOME係籠,有1,2,3層,以下網址有各種籠款,圖片及名子
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=999&extra=page%3D1

木糠塵粉係較多的,最簡單最平的也是木糠
草磚可當零食,磨牙。當初買過,但我的鼠只會當踏腳石
有關草磚的討論如下
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1048&extra=page%3D5
廚紙當然撕開1片片較方便鼠鼠用
有關墊料的話題,在倉鼠用品區是超多近似的討論

so called 唔知咩黎,有圖的放上黎睇睇,或到淘寶網搵搵

我現時有1隻小露寶叫肥仔 (相中)
黎緊4月11日係肥仔到我家2年的日子(買返黎時大概個幾2個月大)
已有 1 人評分P 點 收起 理由
TinG + 2 好有心 比到好有用既 suggestion

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

drumlouis 2010-3-26 08:49:15 AM
re #8
我呢隻蛋蛋心情好個陣就識上手lor =_=
但佢心情一般個陣就算我輕輕捉佢上手  佢都會坐係度比我捉-V-  佢真係超乖

re#9
我用緊個隻只係普通係木康  我唔知好唔好- -
所以就想問下你地- -

re#10
真係唔該哂你提供比我既資料!!!!
但我發覺有人話原來寵貓樂園係黑店=_=
我全部鼠鼠都係係個度買/____\
因為我見佢d鼠鼠品種/數量都多啊
加上有d都幾令(可能我唔識睇) -   -
死喇 ....會唔會有事咖=[=[

呢隻係我都係個度買既啡白  佢叫白寶 多多指教
drumlouis 2010-3-26 08:53:36 AM
補充 =  =
so called 係指所謂的  係形容詞..
我話so called既遊樂埸 = = 因為我見過一個
其實都係覺得似一個跑步機~.~
所以想問下有冇其他既遊樂埸啊...
我唔想悶親隻鼠鼠/ \
小鈴 2010-3-26 07:07:33 PM
補充 =  =
so called 係指所謂的  係形容詞..
我話so called既遊樂埸 = = 因為我見過一個
其實都係覺得似一個跑步機~.~
所以想問下有冇其他既遊樂埸啊...
我唔想悶親隻鼠鼠/ \
drumlouis 發表於 2010-3-26 08:53 AM

之前我係i love度見到一個好似魔天輪的東西~!!但係我覺得唔好= =++
drumlouis 2010-3-26 08:10:45 PM
點解既- - 我都唔知d倉鼠點先開心= =

快速發帖