新手

shan0012 發表於 2010-04-07 21:38|只看該作者|倒序瀏覽|打印

我買左隻倉鼠  佢係咩品種??係第一次養倉鼠..有好多野都唔識

2010-4-7 09:12 PM
想問下  我放木康要放幾多????
唔放次所比佢得5得??  如果要放  要搵d咩比佢做次所  係唔係放貓沙係佢個次所度??

佢好似好惡咁....我之前想拎佢出黎玩  佢好似想咬人咁....
我好驚佢會咬我  所以我買左佢返黎3日都咩放佢係隻手度玩   點做先可以令佢無咁驚我 同埋唔會咬人

佢住個籠係最基本個d.....得飲水個個野   比佢跑步個碌碌同食野既兜....駛5駛同佢買大個d既籠比佢住??or 要加d咩比佢???
同埋我要注意d咩???   
佢而家日日係度訓  點解既??
thxxx
lamzizi 2010-4-7 10:08:27 PM
出面有倉鼠廁所同鼠沙賣..
點解你唔自己爬下文,睇下寶典先.. 有咩唔明再問
wesky 2010-4-7 10:19:17 PM
熊仔鼠?? 好似幾大隻下
木槺視乎天氣, 天氣凍時鋪多d, 熱時鋪少d
可以買d玩具, 屋仔俾佢, 倉鼠日頭係成日訓~
asd26900200 2010-4-7 10:19:35 PM

未見過
我估係花倉
木糠就要放滿整個籠 天氣凍最好比多d
廁所就睇下你點 可以放/唔放 貓沙都得 但係貴 你可以用沖涼粉(浴沙)
佢驚就會咬人
你可以睇http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=738&extra=page%3D1
你用咩籠?
你買左d咩比佢?
天氣時凍時熱
凍比d紙佢
夏天快到了
你可以買散熱墊
倉鼠的活動時間係晚上
日光日白訓教
shan0012 2010-4-7 10:39:07 PM

買返黎個2日佢訓到夜晚就起身..但係今日我換左新環境  佢就由6點幾到訓到而家11點幾....
係2點幾個時  我老豆話d木康濕晒..之後我立刻換晒d木康  會唔會凍親佢 ??? 但係睇佢個鼻又無流鼻水....
wesky 2010-4-7 11:05:27 PM
個籠太細啦... 換個大d, 買間屋仔俾佢, 唔怕凍親
shan0012 2010-4-7 11:09:45 PM
如果我另外買一個屋仔放係裹面得唔得??
wesky 2010-4-7 11:16:34 PM
換過個籠最好
shan0012 2010-4-7 11:23:54 PM
我而家站時用d紙圍住個籠比佢先   過幾日再買過個大籠比佢
jojo199749 2010-4-8 10:18:51 AM
好次系雲石..
我睇巨個身型..
吾次系熊仔...(但都有尼個可能..因為我地系用'育'眼去睇)
而家開始凍..
小心d鼠鼠會冬眠.
個籠太細啦.
又無屋..
你話你d木康濕灑..
可能系個水*溜水..
kaigod 2010-4-8 11:33:44 AM
系啡白雲石?
雲石真系最惡,
同我隻點點1樣:056:
親手餵野食比佢多D..
等佢聞慣你D味就會自然行上手
記住5好強拎上手丫
佢1定會咬到你見紅(我試過:051
asd26900200 2010-4-8 12:47:58 PM
你個籠係唔係在大陸買
大陸果d好out
lamzizi 2010-4-8 01:08:13 PM
你餵緊雜糧?
shan0012 2010-4-8 07:01:07 PM
係人地送比我既..所以我唔知個籠係邊度買.....
佢而家日日係度訓  日頭係度訓夜晚都係度訓.....
我琴晚凌晨3點起左身佢都係度訓...
捲埋1個ball咁....佢一訓訓下無啦啦又郁一郁咁..都唔知佢係咪係度訓......

我餵個包叫 pet's 88
shan0012 2010-4-8 10:51:46 PM
佢而家成日去沖涼個度去次所....都唔知點好=.=   佢而家成日係度訓  佢訓左2日嫁啦   我見佢訓訓下會郁一郁   好少見佢醒......唔知佢係唔係冬眠呢??

快速發帖