保暖棉

lamzizi 發表於 2010-04-09 21:35|只看該作者|倒序瀏覽|打印
見好多網友冬天都用保暖綿幫鼠鼠保暖, 其實D保暖綿都幾危險
大家都知鼠鼠會將D野塞入口搬來搬去, 甚至見過佢地塞綿花入口
食就唔會食, 不過塞左入口就可能會纏住, 推唔返出黎
如果誤吞, 係消化唔到架... 咁會搞到腸塞...
亦有可能會纏住腳, 搞到斷腳...
其實外國都有好多個案, D鼠鼠比保暖綿或者其他類似o既物料整死左

去search " fluffy bedding killed my hamster" ,會搵到一個petition:
This petition is in memory of my poor hammie Pacho, who died of a seizure due to this dreadful fluffy bedding. "Fluffy" bedding should be taken off the shelves. It's killing many hamsters. It says on the package 'biodegradable' but doesn't say that is DOESN'T dissoolve when wet. That means your little hammie's tummy cannot dissolve it, eventually causing it to clog the intestines and cause a seizure.
目前已經有61個簽名(當中唔係個個隻鼠都比fluffy bedding殺死, 不過以下有d例子):
"we wanted his hamster to have a comfy bed. Instead, Rhino died"
"I think it constipated my hamster(Karma) and i didn't know why she had gained weight around her tummy area. I am so sad. She was 9 months old."
"My hamster chocked and died due to fluffy bedding"

至於點解仲有店會賣, 講真... 有錢搵, 幾差o既野都有人賣
可能我講完大家都會照用, 不過我都係想提提大家, 始終有風險~
已有 2 人評分P 點 收起 理由
asd26900200 + 2 多謝提示
wesky + 2 精品文章

總評分: P 點 + 4   查看全部評分

asd26900200 2010-4-9 10:14:23 PM
我用廁紙的
有d人用毛巾
lamzizi 2010-4-9 10:39:52 PM
廁紙或者廚紙可以溶o係水, 誤吞都唔會有問題~ 同埋冇保暖綿o個種纖維, 唔會纏腳/口 ~
毛巾之類或者布其實都唔好放入籠, 食左落肚都消化唔到
用毛巾包住個籠都唔係幾好.. d纖維好容易勾到手腳
如果包籠, 我會用抓毛被或者d滑滑地o既頸巾, 咁就唔會勾到佢地
q1w2e3r4 2010-4-10 07:26:04 AM
咁冬天可以用乜- -..?
lamzizi 2010-4-10 02:34:41 PM
比多D墊材,加D廚紙咁囉
搵野包籠或者搵膠FILE擋風都已經好好多, 籠唔好放地下/近窗
再唔係開暖氣同D鼠一齊暖囉
要保暖, 買幾廿百樣野, 比勁多墊材, 狂斯廚紙, 個籠包幾層, 開哂暖氣暖風機, 點都得啦... 錢同心機o既問題姐
保暖綿冇話唔可以用, 不過要衡量安全姐... 如果覺得冇問題, 照用可也
小鈴 2010-4-10 05:29:11 PM
其實你用咩野都有風險嫁啦0.0~我覺得要事乎返自己隻鼠係點吧-0-..
lamzizi 2010-4-10 08:52:55 PM
但係如果用廚紙之類唔會纏到手腳或者搞到腸塞嘛
小鈴 2010-4-13 08:47:50 PM
但係如果用廚紙之類唔會纏到手腳或者搞到腸塞嘛
lamzizi 發表於 2010-4-10 08:52 PM

我覺得好難講~你唔知廚紙製造過程中會唔會加左d咩化合物黎漂d紙巾/消毒~或者d廚紙到底係咪百分百隻鼠食左會冇事..我冇認真研究過廚紙啦-0-..所以我都唔清楚~我個人覺得任何物品都有一定的危險性~要自己含量~
lamzizi 2010-4-13 09:11:33 PM
廚紙好易斯開, 同埋落左胃/入左口都會溶~
如果係製造過程方面, 就真係難講D, 其他鼠鼠用品都係@@
都係做主人o既留意返~
就算用木糠都會大塵/太尖, 都係我地做爸爸媽媽o既走去篩同揀架喇
asd26900200 2010-4-13 10:42:51 PM
最好要小心d
drumlouis 2010-4-16 10:19:13 PM
係啊 棉花真係有一定既危險
但我養左6年鼠都未試過有危險
我而家用緊既係 一隻usb既暖鞋/手掌
重點係佢入面有個暖心包 用usb比電就可以暖
用佢比鼠鼠暖身 確實好用 !
當然鼠同暖包中間要搵野格住!

快速發帖