點解我隻鼠日日夜夜都係訓, 仲要走入屋仔唔行出黎
第1日都唔係咁, 夜晚都好活躍, 第2日買左個籠同屋仔之後就係咁
741582 2010-4-18 10:02:44 PM
訓係倉鼠既習性,除非係佢病左姐!你可以上網cheak資料,或問下人
小鈴 2010-4-18 10:04:40 PM
有時朝早太累夜晚都會訓教嫁~不過如果佢連續幾日都係咁~可能好病..
funnytabo 2010-4-18 10:09:27 PM
不是啦, 我聽日去BOOK時間睇e生安心d
drumlouis 2010-4-18 10:32:07 PM
我個隻鼠鼠同你一樣....
大機會係因為佢花左一日去適應個籠
通常唔安心完之後通常係會訓好耐
之後個日佢都係會訓耐d... 真係成日都唔出黎
過多2-3日 佢就正常番...
呢個我都唔知點解 ~.~
但我經驗話我知係咁....
funnytabo 2010-4-18 10:53:44 PM
5# drumlouis

啊... 原來係會有呢個機會
我諗book睇e生都要等, 聽日都應該冇咁快有得睇, 可以觀察佢多2日先
drumlouis 2010-4-18 11:29:59 PM
6# funnytabo

嗯嗯... 過左2日睇下點先啦
可能你聽日一番黎佢就係門口等緊你呢個好主人=]
asd26900200 2010-4-19 09:13:15 PM
勁正常
鼠日訓夜活動
funnytabo 2010-4-19 10:38:45 PM
佢尋晚突然間好鬼活躍, 又抓籠又開始試下玩轉輪
但佢知道我行埋去望住佢, 佢好似有d驚, 有時會走返入屋仔

仲有呀, 佢好似唔食糧
drumlouis 2010-4-19 10:48:03 PM
9# funnytabo

你比咩糧佢先 個兜入面又有咩糧
可能佢唔肚餓姐- -  呢個可能性低左少少
funnytabo 2010-4-20 01:03:36 AM
啊... 今日請木糠見到屋仔入面原來好烏joe, d便便同食剩既野全部係晒入面
可能我冇心軟比瓜子佢, 佢真係會食糧
原來平時佢收埋係屋仔入面食同去廁所, 唔怪之得我唔見佢有便便係木糠上啦
drumlouis 2010-4-20 04:29:27 PM
要記得  糧同水係要每日換
同埋瓜子就一星期幾粒都ok
便便要記得清喔... 唔係鼠鼠會辛苦~~~
愛娜(: 2010-4-20 05:58:36 PM
我果隻都響屋仔到食野同去便便xd
不過個糧兜到又好似冇咩少到;
不過佢會收埋啲野食響啲木糠下面xd
你果隻飲得多吾多水._.
我果隻好似第一日有飲水之後都少左飲水..
愛娜(: 2010-4-20 06:00:20 PM
同埋我果隻中意撩開啲木糠泥訓-0-
drumlouis 2010-4-20 07:02:38 PM
係咖  其實倉鼠係中意係d厚既木康度鑽入去訓
所以我都比我d倉鼠厚d既木康  佢地中意鑽黎鑽去
好過癮~~~~

快速發帖