本人今日下午比較得閒
於是就去左MK   1來為黎緊準備DIY膠箱的材料作一個小搜集
2來就係去金魚街睇下D倉鼠仔
今日去到寵物便利 見到小露寶同小紫王放埋一齊( -.-?)
仲要有幾隻係有病有傷 仲見血!  入面d小露寶隻隻都好驚 驚到係咁走
當然有d仲係度訓緊覺...... 唉!
d 店員忙到恨本理東理唔到西 其中有一個店員 佢為左店鋪賺多d錢
就幫個客自己揀左個188蚊既超細籠( 佢買點係有x字位比佢地玩)
但個個本根就唔配倉鼠籠 個個籠就算係螞蟻籠都嫌細啦....
就係因為佢貴 之後個客話太細 就指左格利 198蚊橙大籠
係兩者比較之下 個客梗係覺得198蚊個個好抵 就買左! 但個個籠 其實冇好處~.~ 這不是重點
個客係買左一隻熊仔同一隻銀弧... 但得一個籠!
個店員好明顯唔識一鼠一籠既概念!  亦都冇勸過佢地!
唉 唔洗問 佢遲d一係去買多個籠 一係就兩隻死一隻......

我出番去 之後就好心寒
都唔明點解d人點解可以咁做  為左利益就當d小動物唔係生命
唔洗去尊重 唔洗去珍惜
做人應該要有同理心 假設自己係倉鼠 自己中唔中意人地咁樣對你??  梗係唔中意啦
咁又點解唔為d倉鼠諗下!
其實唔單止係倉鼠 任何既生命都係 應該要給予尊重!

可能大家覺得以上既單單一個例子唔算係d咩....
各位有時間 又唔想係屋企既話..
星期6下午去下金魚街行下  就知道咩事.. 個陣仲多客 仲亂
情況更加離譜!
搞到我而家倉鼠都唔知可以係邊度買.. 想買又唔敢買咁
唔知大家有冇同感呢...

要大家睇咁多字 辛苦了Orz !
小鈴 2010-4-18 11:04:47 PM
我今日都有去睇過呀~都係見到寵X便利果間~小紫王同小露寶放埋一齊0.0
仲見到有隻小紫...隻手爛咁制..佢不斷係度lum自己隻手同飲水...
見到都覺得恐怖..當時我諗..洗唔洗同d店員講呢...講左又會點呢= =....
其實佢地都應該見到....不過唔理...實在太恐怖啦...見到d可愛的小露寶同隻爛手小紫王放埋一齊..都好擔心....
無奈我冇能為力...唔知可以點救....
741582 2010-4-18 11:27:40 PM
d店員好變態簡直係無良商人黎架!:052:
lamzizi 2010-4-18 11:35:09 PM
寵物店係咁架... 如果同店員講, 一係唔理, 一係轉個頭掉落垃圾筒
一隻鼠佢地唔係搵好多錢, 唔通仲咁好照顧咩, q pet之前仲話買任何貨品可以9蚊特價買一隻小灰霸
對佢地黎講, 動物係商品唔係生命
其實d鼠一生就可以十幾隻, 死左咩? 再生咪又可以再賣, 或者再入貨都唔會難, 最緊要有客
d新手唔識養唔好添, 叫佢買乜買乜, 又有錢落袋
個個去到都見到d鼠頭破血流, 咪又係有人買

如果想買鼠, 我會建議大家去d機構領養, 領養o既除左係人地棄養之外, 好多係寵物店見隻鼠開始大, 冇人買而掉出街
如果仲去買, 某程度上係助長呢d奸商

動物權益已經唔係新鮮o既話題, 只係一直都冇人理
如果人人都明白, 就唔洗有動物福利機構
點解會有禁止虐待動物o既法例? 因為有人犯, 冇人犯, 就根本唔洗立法
唔止d店, 好多養鼠o既人都唔理鼠鼠死活

人就係咁, 自以為自己係最高尚o既動物, 就唔理其他動物係生係死, 唔尊重佢地
話佢地高傲定無知? 就自己諗喇
kaigod 2010-4-19 07:30:43 PM
:050:唉....有時見到成班飛仔飛女去買左幾隻平平地既鼠鼠泥玩
用品果d又5買...
跟本就買泥折磨鼠鼠佢地
★呀紫☆ 2010-4-19 08:31:56 PM
記得我買矇豬同妹豬反黎果陣佢地都冇叫過我分籠...[[同樣係果間野]]
不過我果陣想買一個又大又平既籠...個店員就同我講佢有底盤唔好...
咁就叫咗我買咗個貴啲...不過對鼠鼠黎講都細...咁我買咗反去...
好才2隻鼠從來都冇打過交...都冇生過bb=]
而家諗反起...個店員有少少道理..有底盤真係唔好...
不過佢比我個籠係細咗啲- -...但洗起上黎好易...
asd26900200 2010-4-19 09:12:02 PM
吓~
熊仔鼠只能同同類一起
放一起熊仔鼠會咬死其他鼠的
我試過把小路同熊仔一起
熊仔把小路的手咬傷
流好多血.....
最好唔好把其他的放一起
我在MK魚街某鼠店見過有人把銀狐同熊仔一起
冇打
銀狐同d熊仔訓埋一起
但熊仔起身
銀狐就會.....
最好唔好想
好恐怖
lamzizi 2010-4-19 09:18:11 PM
吓~
熊仔鼠只能同同類一起
放一起熊仔鼠會咬死其他鼠的
我試過把小路同熊仔一起
熊仔把小路的手咬傷
流好多血.....
最好唔好把其他的放一起
我在MK魚街某鼠店見過有人把銀狐同熊仔一起
冇打
銀狐同d熊 ...
asd26900200 發表於 2010-4-19 09:12 PM

其實根本就唔應該多過一隻鼠放埋一齊, 同唔同種都會打, 但係寵物店梗係冇得好講...
我都見過銀狐同熊仔放埋一齊! 可能因為銀狐少, 所以唔開多個箱
drumlouis 2010-4-19 09:57:42 PM
8# lamzizi

我想講 - - 熊仔合籠機會係0%
熊仔係最細膽既動物  佢見到咩都驚=_=
但馴服度都係高既.... 所以都親人...
真係咩與都唔好合籠
小露寶合籠機會70%我都唔敢試~.~
唉.... 我又唔想領養人地個d  
好似有一種2手既感覺 覺得隻野由頭到尾都唔係我既咁 - -
唔知係我自己諗太多定點樣.....
asd26900200 2010-4-20 11:01:57 PM
細賢把兩隻小路寶同籠養
最後....
lamzizi 2010-4-20 11:14:57 PM
細賢把兩隻小路寶同籠養
最後....
asd26900200 發表於 2010-4-20 11:01 PM

唔係佢養= = 係佢朋友
佢一早同佢朋友講左要一籠鼠, 係佢朋友唔聽, 搞到小露寶食小露寶
佢個POST係想叫人唔好一籠多鼠, 兩隻小露寶都唔係佢養= =
lamzizi 2010-4-20 11:28:02 PM
9# drumlouis

你咁講我又覺得領養有少少2手o既感覺, 但係如果同隻鼠仔有緣, 佢又可以有個安定o既落腳地, 領養都未尚唔係一件好事呀
我兩隻鼠鼠都係領養架~ 如果講方便, 就一定係去買一隻方便好多
我o係機構領養, 要比領養費, 買一隻真係仲抵
但係真係鍾意鼠鼠o既, 就唔會理佢幾錢, 係咪2手定乜野啦~ 你都係諗得太多
funnytabo 2010-4-21 12:24:18 AM
其實曾經有朋友同我講倉鼠好粗生啫, 唔值得比貴錢去睇e生
我覺得佢咁講好唔啱, 佢自己鐘意狗又養龍貓, 唔通倉鼠賣既價錢低就叫cheap, 乜都唔值既
狗同龍貓賣貴d就馨香d咩

ps雖然我都好鐘意狗狗
0772 2010-4-25 07:52:59 PM

我見過q-pxt放黑白雲石同紅眼鼠放埋一齊 ......

快速發帖