1P 幣
其實拎左鼠鼠返黎5日我都仲未敢親手捉佢, 要屋企人捉佢沖涼, 噴藥, 清潔換兜都唔敢用手抱走佢
唔知點解好驚佢咬我, 驚佢係我手上掙札個種感覺, 又怕我捉唔住佢
唔知點克服好
funnytabo 2010-4-23 01:18:13 PM
佢叫係因為佢驚= =
小鈴 發表於 2010-4-23 10:41 AM

係呀, 因為我緊張得太大力 :053:
funnytabo 2010-4-23 03:12:41 PM
我成日捉佢捉到鬼咁緊張, 唔覺意大力左, 可能搞到佢痛
佢既動作實在太快, 好難先捉到, 所以我一捉到就用錯力扼住佢, 嚇到佢死
每次聽到佢慘叫我都覺到自己好衰
funnytabo 2010-4-24 10:51:56 AM
尋晚我捉佢噴藥, 佢不停咁逃跑, 好辛苦先捉到佢, 但佢掙扎時我鬆手, 想捉返住佢, 混亂之中我唔知點係咁倒轉左佢, 佢一口咬落我手指到, 之後佢好驚我, 我行近個籠, 或者比野佢食, 佢都即刻鼠入屋仔, 個刻好傷心, 佢好似唔彩我仲好怕我
我次次都搞到佢驚餐死, 好憎自己咁粗魯
lamzizi 2010-4-24 01:19:52 PM
尋晚我捉佢噴藥, 佢不停咁逃跑, 好辛苦先捉到佢, 但佢掙扎時我鬆手, 想捉返住佢, 混亂之中我唔知點係咁倒轉左佢, 佢一口咬落我手指到, 之後佢好驚我, 我行近個籠, 或者比野佢食, 佢都即刻鼠入屋仔, 個刻好傷心, 佢好 ...
funnytabo 發表於 2010-4-24 10:51 AM

鼠鼠大多唔鍾意比人反轉, 所以先會咬人架
佢未返屋企已經有皮膚病, 冇辦法啦~ 如果佢冇事o既話, 先可以按返正常新鼠到步程序, 隔離, 餵食, 聞手, 上手, 培養感情~
你都唔係想粗魯o既~ 係要噴藥先咁咋嘛
我有隻鼠開頭返屋企都係一行近就閃左去, 好正常架~ 對人有戒心嘛
而家最緊要係佢皮膚問題快d好返, 然後再慢慢同佢培養感情
要鼠鼠同你熟, 最緊要係佢健康, 有病係乜都做唔到架!
所以唔好氣餒, 噴藥嘗試快手快腳就搞掂, 比心機!
SiuyauClt 2013-5-13 11:10:15 PM
我養過4隻小露寶
吾知係咪因為佢地性格特別好.
買左返黎 1日就肯上手食野同我玩

而我隻小灰霸(肥BB)   6個月都追住我隻手指想咬想咬甘( 洗吾洗手都係甘)

快速發帖