1P 幣
其實拎左鼠鼠返黎5日我都仲未敢親手捉佢, 要屋企人捉佢沖涼, 噴藥, 清潔換兜都唔敢用手抱走佢
唔知點解好驚佢咬我, 驚佢係我手上掙札個種感覺, 又怕我捉唔住佢
唔知點克服好
lamzizi 2010-4-21 12:27:29 AM
小露寶係好難先會親人架..
佢皮膚又有事, 唔夾硬黎唔得, 佢掙扎你會驚都好正常~
等佢皮膚問題好返, 再慢慢培養感情啦~
比佢靜2,3日先, 慢慢o係籠邊餵食, 過多幾日伸手入籠睇佢咩反應, 如果冇即刻閃走, 已經有唔錯o既成果!
跟住可以比佢聞下你, 如果佢咬你係好正常, 只要佢唔會咬實唔放或者咬到出血, 係冇問題架
痛都唔會痛好耐, 但係會有牙印咁啦
如果佢咬你, 你唔fing走佢, 唔好嚇親佢, 佢自然就會知道你唔危險
一路都係餵食, 比佢聞手, 慢慢就會信任你
不過當然有d鼠係一世都唔信人啦~ 但係如果你肯比心機, 即命唔肯上手, 都未必會驚你驚到閃
比d耐性, 而家佢驚你多過你驚佢架~
funnytabo 2010-4-21 12:35:00 AM
小露寶係好難先會親人架..
佢皮膚又有事, 唔夾硬黎唔得, 佢掙扎你會驚都好正常~
等佢皮膚問題好返, 再慢慢培養感情啦~
比佢靜2,3日先, 慢慢o係籠邊餵食, 過多幾日伸手入籠睇佢咩反應, 如果冇即刻閃走, 已經有唔錯 ...
lamzizi 發表於 2010-4-21 12:27 AM

我一直都係放隻碗入籠等佢自己食野, 因為日頭要返工又好夜先會返屋企, 我怕佢饑親, 所以冇親自餵過佢
尋晚我試過用粒糧餵佢, 但佢當我隻手指係食物咁一口咬落黎, 我嚇到成個彈開
佢爬上個籠度,我有手指引佢, 希望佢聞下我陣味, 但佢都當係食物咁咬, 嚇到我大叫

或者我太心急啦, 好想快d可以好似你地咁同鼠鼠咁好感情咁好玩
lamzizi 2010-4-21 12:47:16 AM
我一直都係放隻碗入籠等佢自己食野, 因為日頭要返工又好夜先會返屋企, 我怕佢饑親, 所以冇親自餵過佢
尋晚我試過用粒糧餵佢, 但佢當我隻手指係食物咁一口咬落黎, 我嚇到成個彈開
佢爬上個籠度,我有手指引佢, 希 ...
funnytabo 發表於 2010-4-21 12:35 AM

糧就梗係要長有比佢啦~餵佢可以餵D零食~
如果佢聞你佢又咬, 一係就離遠少少啦~ 慢慢唔洗急o既
定係你隻手有咩味呀?
★呀紫☆ 2010-4-21 07:16:30 AM
你試下洗完手先餵佢...可能佢覺得你隻手有味所以當咗你係野食...
小鈴 2010-4-21 10:23:43 AM
你每次想接觸隻鼠都應該洗左洗手先0.0
由其羅過野食之後...要洗左手先好接觸佢@@
你隻小露寶係大大力咬你呀~定輕輕力??
我隻小露寶初初都有輕輕力咬下我~佢只係試下你危唔危險咁姐@@
佢知你存在~知你唔危險就唔會咁驚你同咬你嫁啦@.@
不過小露寶係出名神經質同怕人-0-要好有耐性嫁~
陪養感情可能要一個月或以上~或者一世都唔親近你= =
funnytabo 2010-4-21 01:49:31 PM
我估可能係我洗得唔乾淨隻手指有味, 因為我放低左粒野食, 佢都仲係咁追住我隻手指
佢都唔算太大力咬我既, 係我太驚先反應大, 痛左一下
jojo199749 2010-4-21 06:19:38 PM
但系都要講聲提提你..
.萬一真系一世都吾得的話..
吾好因為禁而放棄巨,,=]
asd26900200 2010-4-21 08:35:11 PM
你咩種類先?
funnytabo 2010-4-21 11:56:22 PM
但系都要講聲提提你..
.萬一真系一世都吾得的話..
吾好因為禁而放棄巨,,=]
jojo199749 發表於 2010-4-21 06:19 PM

哈... 當然唔會啦, 我好鐘意佢, 好緊張佢呀

我尋晚鼓起勇氣捉住佢, 雖然搞左好耐先抱到上手, 不過都叫都冇咁怕
今晚得我一個人抱佢去噴藥水, 又係搞到好耐, 佢轉到頭都暈埋咁濟. 不過我最終都抱到佢

唔知係咪我每次捉佢時比較大力唔識就住, 搞到佢慘叫
funnytabo 2010-4-21 11:56:45 PM
你咩種類先?
asd26900200 發表於 2010-4-21 08:35 PM

我養小露寶呀
asd26900200 2010-4-22 09:02:16 PM
小路寶好難的
佢見人就會走尼走去的
你可以比d野食佢
funnytabo 2010-4-22 11:39:50 PM
小路寶好難的
佢見人就會走尼走去的
你可以比d野食佢
asd26900200 發表於 2010-4-22 09:02 PM

係呀, 好難先抱到佢上手
我有比野佢食, 不過佢成日走入間屋仔食, 攞完野就走人
仲有呀, 佢只係有野食時先會近我, 平時冇野食叫佢都唔理我
lamzizi 2010-4-22 11:45:05 PM
係呀, 好難先抱到佢上手
我有比野佢食, 不過佢成日走入間屋仔食, 攞完野就走人
仲有呀, 佢只係有野食時先會近我, 平時冇野食叫佢都唔理我
funnytabo 發表於 2010-4-22 11:39 PM

肯食你D野已經係好大進步架喇! 唔好咁心急, 比多D耐性同心機
小鈴 2010-4-23 10:41:23 AM
哈... 當然唔會啦, 我好鐘意佢, 好緊張佢呀

我尋晚鼓起勇氣捉住佢, 雖然搞左好耐先抱到上手, 不過都叫都冇咁怕
今晚得我一個人抱佢去噴藥水, 又係搞到好耐, 佢轉到頭都暈埋咁濟. 不過我最終都抱到佢

唔知 ...
funnytabo 發表於 2010-4-21 11:56 PM

佢叫係因為佢驚= =

快速發帖