有人話可以餵鼠食蟋蟀,鼠就雜食性既,照計無咩問題,因為佢自己bb都食得。
而雀仔係穀食性既都食,咁倉鼠可能都得。
因為話我聽可以食果個人,佢成日老點我,佢自己都餵蟋蟀俾倉鼠店d鼠食。
佢亦都話蟋蟀有豐富既蛋白質。
但有可能係佢平時餵開野食,今日換左蟋蟀老闆唔知。
但可以論討既係,蟋蟀既來源同衛生問題。
如果蟋蟀有病/唔健康,鼠鼠會唔會食左之後生病定點...

希望大家從多角度分析下"鼠鼠食蟋蟀的益處和壞處",答案無分對錯,所以大家唔好變成罵戰就得。
之前msn問人搞到人地嘈起上黎。
wesky 2010-9-22 09:23:27 PM
最根本要考慮食蟋蟀對健康有咩益處? 有咩危險?
有沒有比蟋蟀更好既代替品?? 如果有, 就無須太執著一定要餵蟋蟀
面包虫亦有豐富既蛋白質
老衲射了 2010-9-23 08:39:47 PM
最根本要考慮食蟋蟀對健康有咩益處? 有咩危險?
有沒有比蟋蟀更好既代替品?? 如果有, 就無須太執著一定要餵 ...
wesky 發表於 2010-9-22 09:23 PM

我個人認為仲可以訓練隻鼠鼠去格鬥同運動,生出黎既鼠都強壯d。
其實我fd話食蟋蟀係兩年前既事,最近見到一個post,令我決心要搞清楚。
http://zizi-land.info/thread-1585-1-1.html
TinG 2010-9-23 11:24:33 PM
基本上, 任何昆蟲都係含有好高既蛋白質
鼠鼠本身的確係雜食性
講真  佢地比人養左咁耐    會唔會有咩習性比我地改變左係唔知道的呀
蟋蟀既來源都係好似面包虫咁    係BOX 到培養出黎
衛生問題我就唔係好清楚啦,
不過個盒到咁多只蟋蟀,
一定有死左既    咁會唔會即時清理到呢? @@
唔清理又會點呢 ??
所以我覺得    就算食得我都唔會比
老衲射了 2010-9-24 09:13:38 AM
基本上, 任何昆蟲都係含有好高既蛋白質
鼠鼠本身的確係雜食性
講真  佢地比人養左咁耐    會唔會有咩習性 ...
TinG 發表於 2010-9-23 11:24 PM

咁除左蟲同蟋蟀有咩生既動物可以俾佢地食。
我同鼠鼠都鐘意試新野。佢地鐘意就會lam我。

dargon 2010-9-24 07:54:12 PM
hamster is eat vegetable ,please don't give面包虫!!
dargon 2010-9-24 07:54:56 PM
good!!!!!!!!!!
TinG 2010-9-24 10:25:13 PM
咁除左蟲同蟋蟀有咩生既動物可以俾佢地食。
我同鼠鼠都鐘意試新野。佢地鐘意就會lam我。
老衲射了 發表於 2010-9-24 09:13 AM

係金魚街到賣既都係蟲同蟋蟀~
但係虫都有 2 個 type ,
就係面包蟲 / 麥皮蟲
面包蟲 = 啡色            麥皮蟲 = 黑色
麥皮蟲硬好多, 同埋好臭
當面包蟲脫左皮變左白色
就係最軟身的時候*
但係其他就真係未見過啊
TinG 2010-9-24 10:29:28 PM
hamster is eat vegetable ,please don't give面包虫!!
dargon 發表於 2010-9-24 07:54 PM

both are good to them.
vegetable get rich dietary fiber and worms get rich protein
they sold @ everywhere too
so did u think that we cant give worms to them ?
ps . btw, as you like, man : )
老衲射了 2010-9-28 01:05:52 PM
both are good to them.
vegetable get rich dietary fiber and worms get rich protein
they sold @ e ...
TinG 發表於 2010-9-24 10:29 PM

其實菜同蟲我有時都會俾

苛苛 2011-1-12 12:12:53 PM
倛 實 蟋 蟀 刀 苛 以 餵 既._.~
旦 系 苛 苛 未 試 過 喔-3-..

快速發帖