近排又想買過個倉鼠籠
上2個星期買左個ALEX籠
平平地用住先,
依家呀媽又比我買多個,
唸住買個大D既~
首要條件同之前一樣,
唔好太闊~
大家都話AB雙子同大膠箱好,
不過又太闊
魚缸又要300蚊以上
Wild最高身果隻又好似唔實用,
果個第二層有等於無,
唸緊以下呢幾個既其中一款
BudGet有$300蚊~

Wild矮身籠
Wild"中矮身"籠(即係比矮身籠高少少果個)
PetHome 雙層
PetHome 三層

問題:

1)PetHome籠好難砌同好難洗?
2)PetHome籠個膠底好易爆?
3)Wild籠有無d咩缺點?
4)PetHome籠第二/三層係唔係好易飛d木糠出黎/.
5)我最鐘意洗野=.=,會買好多管番黎博長佢,想問邊款籠既管會平d?
6)d管易唔易爆?
7)PetHome雙層既第二層係唔係同三層籠一樣咁矮?
8)Wild矮身籠同Wild"中矮身"籠(即係比矮身籠高少少果個)有咩分別?(除左高矮)
9)Wild個跟籠轉轉嘈唔嘈?

好多問題問=.=,希望各位幫幫我,解答下~!
hamstertroy 2010-12-12 10:54:45 PM

玻璃缸好平咋喎, 我見80蚊都幾大個, 不過就真係重囉, 清洗好唔方便! ==

另外我又唔覺得WILD 381第二屠有等於冇囉, 我覺得差D就係差D...
我2個仔之前住都好鍾意走上二樓行下跑下玩下訓下食下飲下痾下, 仲有咬下(籠)! XD
檸啡 2010-12-13 02:12:47 PM
如果揀魚缸的話,建議你買大膠箱好過~又平又大清洗又方便
asd26900200 2010-12-13 02:12:54 PM
1.呢d野就睇你有冇方法  
2.睇你點保存佢
nicky905 2010-12-13 06:10:58 PM
玻璃缸好平咋喎, 我見80蚊都幾大個, 不過就真係重囉, 清洗好唔方便! ==

另外我又唔覺得WILD 381第二屠 ...
hamstertroy 發表於 2010-12-12 10:54 PM

玻璃缸好難洗,又重,搬番屋企都幾係野=.=
唔係錢既問題,係日後使用既問題@@

nicky905 2010-12-13 06:17:05 PM
如果揀魚缸的話,建議你買大膠箱好過~又平又大清洗又方便
檸啡 發表於 2010-12-13 02:12 PM

都話膠箱太闊

nicky905 2010-12-13 06:20:38 PM
1.呢d野就睇你有冇方法  
2.睇你點保存佢
asd26900200 發表於 2010-12-13 02:12 PM

1.我意思係個籠果d位對得準唔準,係唔係一合落去就係?
2.我計用緊果時,每次拆開個籠黎洗再合番埋果一下會唔會好易難

鄺小圈 2010-12-13 06:36:32 PM

我自己係用pethome 3層架.
我覺得夠大係唔錯`
難砌都0k啦`d位要用d技巧整番落去.難洗又唔覺.我係成個籠拎去洗的.
2)PetHome籠個膠底好易爆?
我個人覺得唔會`你唔好跌佢都唔會爆.砌番個時唔好太用力係冇咩問題的.
3)Wild籠有無d咩缺點?
我冇用..我唔知0.0
4)PetHome籠第二/三層係唔係好易飛d木糠出黎/.
我自己用膠file圍住左個邊.
但你ga鼠鼠如果中意咬ga話個file就會飛.
因為我最上個層比1隻住.下2層係另1隻`
最上個層個隻鼠鼠咬到爛曬.第2層冇爛就唔會飛
5)我最鐘意洗野=.=,會買好多管番黎博長佢,想問邊款籠既管會平d?
咁一定係pethome ga平啦.wild係日本野.pethome係大陸野
6)d管易唔易爆?
同個籠一樣._.
7)PetHome雙層既第二層係唔係同三層籠一樣咁矮?
我覺得個3層都0k大個-_-
買完番黎...覺得好大...
3層入面第2個層唔太高.比第3層矮.同雙層籠比我就唔知...

檸啡 2010-12-14 02:52:17 AM
玻璃缸好難洗,又重,搬番屋企都幾係野=.=
唔係錢既問題,係日後使用既問題@@
nicky905 發表於 2010-12-13 06:10 PM

到時唔只搬返屋企重..每次洗果陣仲係野(p.s名副其實洗到成隻野咁=D)
金錢充足的話,用亞加力膠板DIY自己中意點整都得

nicky905 2010-12-14 05:08:14 PM
到時唔只搬返屋企重..每次洗果陣仲係野(p.s名副其實洗到成隻野咁=D)
金錢充足的話,用亞加力膠板DIY自己 ...
檸啡 發表於 2010-12-14 02:52 AM

唔鐘意DIY.3.

nicky905 2010-12-14 05:08:56 PM
金錢充足的話,用亞加力膠板DIY自己 ...
檸啡 發表於 2010-12-14 02:52 AM

你頭像果幅相係用緊咩籠
nicky905 2010-12-14 05:10:19 PM
我自己係用pethome 3層架.
我覺得夠大係唔錯`
難砌都0k啦`d位要用d技巧整番 ...
鄺小圈 發表於 2010-12-13 06:36 PM

我驚超易爆xd

nicky905 2010-12-14 06:19:52 PM
依家唸緊2層定係3層=.=
同埋果間外置廁所係咪送埋?
鄺小圈 2010-12-14 06:38:53 PM
我驚超易爆xd
nicky905 發表於 2010-12-14 05:10 PM

我有時大力少少都冇爆ga...
但最好唔好太大力...
此終大陸野...輕輕手用好d._.
我覺得你買3層好d.
因為2層同3層都唔差得幾多錢.
大d好d^_^
3層ga話係有1個廁所`
p.s).pethome3層送個兩個轉轉係嘈架.
nicky905 2010-12-14 06:47:56 PM
我有時大力少少都冇爆ga...
但最好唔好太大力...
此終大陸野...輕輕手用好d._.
我覺得你買3層好d.
...
鄺小圈 發表於 2010-12-14 06:38 PM

好!就買3層啦@@
想問三層係I Love到係唔係賣$190?

快速發帖