1P 幣

我第二鼠

我有個問題想請教"
大約一星期前買左一隻新的鼠鼠返黎
唔知係咪因為佢太細隻ge關係呢,
係pet shop見佢好活躍玩跑輪買左佢之後第一日照道理唔打擾佢啦
之後,而家過左成個星期想俾手佢聞,一放入去佢就叫...之後係個籠到係咁走。
有時佢又走左去跑輪後面的空隙到,一動不動
e排天氣好凍,最慘佢唔識入屋到訓,當半夜去睇佢時一隻呆呆咁坐左係屋出面的木糠上
又唔敢去摸佢,怕佢叫同咬,又驚佢凍..都唔知點算好。
e隻係第二隻鼠鼠黎,第一果隻都仲係到但係就算岩岩囉返黎都唔會似而家第二果隻咁
搞到而家唔知點算好~!
唔知會唔會關size問題?
第一隻囉返黎時已有半隻手掌之大,第二隻就只有手指尾咁大
而第二隻唔識自己堆木糠...
麻煩有心得ge 回一回。thx

eva0101 2011-2-13 02:45:43 AM
樣衰衰果d咪唔要囉  反正都食唔哂'
我見好多鼠糧入面d花生品質麻麻  ps糧就好少少
hamstertroy 2011-2-13 03:29:59 AM

其實我真的覺得PS這顃穀物糧裡的穀物怎樣也一定不會是新鮮的... {:3_84:}

一, 先不說防腐劑, 不同牌子的糧都一定有
二, 新鮮穀物容易受潮, 保存得好也不能放太久, 很懷疑寵物食品廠商可以保存得有多新鮮, 自己買的嗅一下也太概知道
三, 給寵物吃的穀物本身質素我不認為會有多好

總括而言
我認為乾果類, 穀類, 豆類, 種子類食品自己買for人吃的, 有機的, 信譽好的會有保證得多
因為這幾類食品都係唔新鮮就好容易有黃曲霉毒素*
所以與其係餵PS這類唔新鮮穀物糧, 倒不如餵OXBOW這類合成糧
乾果類, 穀類, 豆類, 種子類食品再另外自己加

*http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006042700338
yoruko 2011-2-13 09:51:01 PM
我而家大細鼠都抽起曬d花生瓜子...
細果隻ok...無咩問題
問題而家到大果隻..有時d情緒唔太好....唔知係咪關我唔俾花生瓜子佢食..
開始唔多聽話...有時仲會開始咬下人...
佢之前都唔會咁
mickybb98 2011-7-21 07:20:14 PM
我買果陣都係好似你咁細,
不過過左1個月,
肥左好多喇

快速發帖