1P 幣

我第二鼠

我有個問題想請教"
大約一星期前買左一隻新的鼠鼠返黎
唔知係咪因為佢太細隻ge關係呢,
係pet shop見佢好活躍玩跑輪買左佢之後第一日照道理唔打擾佢啦
之後,而家過左成個星期想俾手佢聞,一放入去佢就叫...之後係個籠到係咁走。
有時佢又走左去跑輪後面的空隙到,一動不動
e排天氣好凍,最慘佢唔識入屋到訓,當半夜去睇佢時一隻呆呆咁坐左係屋出面的木糠上
又唔敢去摸佢,怕佢叫同咬,又驚佢凍..都唔知點算好。
e隻係第二隻鼠鼠黎,第一果隻都仲係到但係就算岩岩囉返黎都唔會似而家第二果隻咁
搞到而家唔知點算好~!
唔知會唔會關size問題?
第一隻囉返黎時已有半隻手掌之大,第二隻就只有手指尾咁大
而第二隻唔識自己堆木糠...
麻煩有心得ge 回一回。thx

lela 2011-1-29 08:41:58 AM

會5會係因為佢太細隻ge關係ar
同埋仲係好驚驚,佢如果E+可以食野就OK la
wesky 2011-1-29 10:54:02 AM
佢仲好怕你喎  
你俾舊綿花佢玩
小鈴 2011-1-29 03:53:05 PM
得手指尾大~咁真係好好好細粒wow..定係我隻手指尾細得制0.0...
你果隻鼠鼠係咩品種??如果小露寶~係比較神經質..有d人養半年隻鼠見到佢都係度叫XD
佷野比佢又唔肯食~
我養果隻好衰~有野食就飛埋黎~冇野食就彈開十尺~
我隻鼠鼠比舊棉花佢就識用~我果隻都唔鍾意係屋入面~佢都鍾意係出面自己起棉花屋@@
Rainbow 2011-1-29 10:00:40 PM
係咁依家佢點樣?
yoruko 2011-1-30 03:25:34 PM
回復 小鈴 的帖子

小灰霸/-
yoruko 2011-1-30 03:26:58 PM
佢仲好怕你喎  
你俾舊綿花佢玩
wesky 發表於 2011-1-29 10:54 AM

俾棉花佢唔識玩....=口=

eva0101 2011-2-8 05:23:59 PM
每隻鼠性格唔同  有d鼠係細膽d架  要用多d耐性同鼠鼠混熟
最好方法係用手餵佢至愛ge食物  例如瓜子,水果乾(要糧兜唔放e d食物)
開頭可以隔住籠餵 鼠鼠接受你之後就可以開門餵  時間耐左鼠鼠可能肯上你手食野tim

你俾咩屋鼠鼠?如果係陶瓷屋有可能係屋入面仲凍過屋外面架
如果佢唔入e間屋 即係佢唔鐘意  你試吓換另一間俾佢  紙盒都ok
or換位置  or放有佢體味ge木槺入屋仔
最緊要放籠係屋企比較暖ge位置  唔好有風吹到 放多d木槺
夜晚or天氣凍蓋返條毛巾係籠外面(留位置讓空氣流通)
如果鼠鼠會咬毛巾可以用卡紙/紙皮/包書膠代替  唔好俾鼠鼠咬到(最緊要留空間空氣流通)
yoruko 2011-2-8 05:54:31 PM
佢住膠籠,好大果隻...
有時都睇唔到佢去左邊...
木槺俾左好多,搞到佢就算出左黎,都唔知去左邊=_=""
不過e排餵佢開始走出黎聞下你隻手,但你聞聞下就開口咬
想俾佢聞耐d都唔得...
同埋已經買左棉花俾佢,佢開始去試試整下d棉花。
但係都係唔太鐘意出黎出面,一見到我返黎入門就走返入去唔出黎
eva0101 2011-2-8 06:19:06 PM
俾d耐性la  
唔洗俾手佢聞la  用手餵零食俾佢仲有效
yoruko 2011-2-8 06:21:30 PM
佢唔食手囉俾佢果d-_-"""
要放低先食
eva0101 2011-2-8 08:06:41 PM
你有冇放瓜子係食物兜先?  要平時冇得食  你俾佢先有得食ge零食先work架wo

p.s.鼠鼠唔好食咁多花生瓜子  一日一粒花生or1-2粒瓜子好la
yoruko 2011-2-9 01:01:20 AM
果包雜糧黎...一日一匙 =口=
花生瓜子咩都有...
eva0101 2011-2-11 10:15:13 AM
簡走花生瓜子  只留部份品質好ge花生瓜子另外用盒裝起  品質唔好掉左佢
每日1花生or1-2瓜子(用手餵)
食太多花生瓜高油脂食物好易生脂肪瘤  壞左ge花生又會產生黃曲霉素致癌物
yoruko 2011-2-13 02:35:45 AM
壞花生點睇...我見...粒粒都整到乾曬咁

快速發帖