我隻刺蝟8個星期大,因為我住英國,所以怕佢凍得濟,就長放左d糧o係籠度,
我見佢又唔係食好多好多,但係佢痾既份量有d嚇親我,
我通常起身會先見到2篤,然後我下晏會放佢出黎玩,
佢就會係咁痾便便,健康既爛既都有。
今日放左佢出黎大約1個鐘,我大約執左7篤便便...
我又唔太識分佢算唔算肥...我係餵得太多定係痾咁多係正常??

同埋我想教佢去籠裡面指定既位痾,我已經set左個area俾佢,
佢去到廁所果個位,聞2野然後掉轉頭痾,但係佢就一路行一路痾,
最後痾到周圍都係又踩番落去,
我都明佢係見到廁所,知道要痾落去,但係好似對佢黎講有d難度...
呢個問題係咪對刺蝟太高難度改唔到?

唔該晒
hh0 2011-2-1 12:33:01 PM
刺蝟知飽既, 就算長放糧, 食飽左就唔食了
多數人一日餵一次, 以免d糧走味唔食
你隻刺蝟痾咁多既 , 佢既食量係點 ?
8個星期大應該俾浸淋既糧, 大約一日1-2 tbsp
有爛便唔正常, 有無俾其他野隻b食 ?

教刺蝟去廁所係得既, 但唔好對佢有期望!!
刺蝟晚上活動ga, 朝早起身夾走d便便就可以了

jade_husky 2011-2-2 02:05:33 AM
佢既食糧每日大約2-3tbsp...
個breeder叫我就咁俾佢食就得,我叫佢咬得幾大力,不過佢食得落就冇浸喇
試過餵青提子,不過佢咬左啖就唔食-_-"

如果我將一個長方形既紙巾盒剪開,夠唔夠位做廁所呢?
唔該晒!!
hh0 2011-2-2 09:11:54 AM
呢度多數用貓糧, bb d牙生長中避免咬得太硬先既浸一浸
用刺蝟糧就唔駛浸了, 間中俾幾條蟲, 好鍾意食ga

紙巾盒剪開做廁所,係夠位, 但易濕, 可以用膠盒
但有時刺蝟鍾意玩, 晚間搗亂, 第二朝個cage好似次世界大戰完
我已經唔放廁所啦, 你可以try, good luck~
zu125 2011-2-2 11:00:01 AM
痾爛屎可能係因為新環境/氣溫轉變, 我果隻初初來都係咁, 而家變痾番一粒粒啦
只要唔係綠色就唔大問題...
廁所方面...其實只要佢知果度係去廁所的就ok, 你可以觀察下佢通常痾個範圍係邊, 再係果放兜, 兜唔好太高, 唔係佢地好難"琴"入去...
如果第二日見到佢痾左第度, 你可夾起佢放番個廁所兜到, 慢慢佢就知架啦
ggbb 2011-3-25 06:04:04 PM
其實我都想知刺蝟痾綠色屎即係有咩事呀?!
thanks!

快速發帖