我係第1次養熊仔鼠嫁~
之前有養過紫王啦灰霸啦小露寶啦布丁啦銀狐∼
但第1次養熊仔鼠∼
之前覺得熊仔鼠咁大隻~
搵俾佢地住嘅地方好煩∼
無乜籠夠大俾佢地∼
所以一直無養~
但係我成日上泥e度~
好多人都話熊仔鼠好好∼
所以就領養左1隻熊仔鼠∼
佢真係好得意~
我嘅問題係:
個個都話熊仔鼠好癡人∼
但我嗰隻好似好驚我咁∼
係5係佢有問題呢∼
定係因為新泥驚呢∼
熊仔鼠應該係一開始就癡人定係耐左先癡嫁∼
5該有養熊仔鼠嘅幫幫我吖∼
我家的MOMO 2011-4-26 09:47:17 PM
應該係新環境,所以好驚。比少少畤間,小心佢受驚會亂沖,摸的時候,暫畤唔好摸頭,小心會咬手指,熊仔鼠好癡人,好易養,放心。
hamstertroy 2011-4-26 10:11:17 PM

鼠寶適應環境中~ 俾多D耐性慢慢黎啦~

香港鼠籠真係冇幾多掂, 養倉鼠空間研究標準30吋, 但就算天竺鼠都好多得2呎!!
同埋真係唔關幾多層事囉, 倉鼠係野外都唔會話點爬高爬低
主要係計底層夠唔夠跑, 鼠寶o既爆發力係好勁!!

尤其係熊仔鼠體型較大相對需要較大o既生活空間~
用膠箱大過香港市面上o既倉鼠籠之餘, 清洗又容易方便!!
另外又唔怕有咬籠爬籠跌返落黎o既問題
仲要平過好多倉鼠籠, 都只係百零蚊就已經大好多

不過注意有D膠箱好平, 通常都唔岩size, 尤其係高度唔夠
最好搵個高度夠唔用蓋/網, 否則真係差D就差D, 焗好多!!

http://hamstertroy.blogspot.com/p/blog-page.html

我仔個膠箱, 內籠有63x42x39(高)cm, 真係好正!!
同埋我每天都會放風俾仔周圍玩好耐
本身我D屋仔轉轉又夠大, 又有管呀盒呀個D爬爬走走~

1個大箱放到個大轉就最好, 冇21cm轉都整個19cm啦, 當然21cm跑道夠闊真係好好多!!

http://www.youtube.com/watch?v=Q_O9TiYiO10

http://www.youtube.com/watch?v=o8iCY6tmuZY

eating 2011-4-26 11:01:14 PM
回復 我家的MOMO 的帖子

佢e+見到我都積克衝入佢間屋仔度~
仲成日訓添~
我e+日日等佢起身同佢玩
但佢勁驚~
搞到我都好驚~
驚佢5癡我~
eating 2011-4-26 11:08:58 PM
回復 hamstertroy 的帖子

我隻傻豬豬仲細~
e+好細隻~
所以可以用住普通倉鼠籠~
我e+都計劃梗大左點算~
但我覺得hk無俾到熊仔鼠住嘅籠好差~
全部都好細~
俾普通鼠鼠住嘅都5大~
好差~
hamstertroy 2011-4-28 02:12:14 AM

所以最好就用大膠箱囉~
eating 2011-4-28 12:54:46 PM
回復 hamstertroy 的帖子

我諗我傻豬豬大左我會用膠箱~
寵愛妳 2015-3-11 12:12:54 PM
照計熊仔比較聰明易教

快速發帖