我好憎嫁 ,因為倉鼠同老鼠,係2樣唔同既動物黎嫁,好大分別嫁
雪小卡•倉鼠 2011-6-29 01:01:15 PM
憎啊,佢地冇文化唔識野,可能因為順口掛﹙佢地可能係咁認為﹚
kathy19877 2011-6-29 01:10:23 PM
回復 雪小卡•倉鼠 的帖子

的確,但倉鼠真係唔係老鼠~
BiBi 2011-6-29 07:15:56 PM
好憎,我婆婆乘曰都黎我屋企,睇到d鼠鼠佢就會講:「 點呀?老鼠仔好嘛?抓佢出黎玩la ! 」我又盯住佢講:「係倉鼠呀…」倉鼠同老鼠嘅分別好大wo........D老野真係!
hamstertroy 2011-6-30 12:53:31 AM

通常D人對依樣野反感係因為本身唔鍾意老鼠
我自己本身就倉鼠同老鼠都超愛
所以冇咩反感
只係D人無知姐
不過我都會強調返倉鼠同老鼠係2個唔同o既物種
倉鼠係倉鼠科, 老鼠係老鼠科~
S!U彤 2011-6-30 02:05:05 AM
所以冇咩反感
只係 ...
hamstertroy 發表於 2011-6-30 12:53 AM

同意
我見有d養倉鼠ge主人都會叫自己隻倉鼠做老鼠-.-
我真係唔明點解-.-

前兩日我見條街有隻老鼠bb,
應該出左世1-2個禮拜..
我見細細隻幾得意,
就放慢腳步行..
之後見到有個呀婆走過黎....
一野踩落隻老鼠度
好陰功
隻老鼠未死...不過就行唔到啦...
想救都救唔到
都唔明點解d人可以咁殘忍...

hamstertroy 2011-6-30 05:24:02 PM

唉... 真係好殘忍!!

我前排係吉X島見到隻好大隻o既老鼠係橫樑跑過
不過我唔會出聲喎
BiBi 2011-6-30 05:27:32 PM
真是好老ge呀婆!
kathy19877 2011-6-30 05:34:59 PM
好憎,我婆婆乘曰都黎我屋企,睇到d鼠鼠佢就會講:「 點呀?老鼠仔好嘛?抓佢出黎玩la ! 」我又盯住佢講:「 ...
BiBi 發表於 2011-6-29 07:15 PM

我老豆都係咁~!!成日都話:拎走隻老鼠~!!之後我話:好喇喎你,講多幾次係倉鼠唔係老鼠呀!
123456momo 2011-7-1 12:07:14 PM
我都勁憎lo!倉鼠倉鼠,老鼠老鼠!雖然我倉鼠同老鼠都禁鐘意,但係我勁憎人將倉鼠講老鼠
BiBi 2011-7-1 01:06:49 PM
回復 kathy19877 的帖子
一D常識都冇!

呀茂整餅餅 2011-7-9 08:46:36 PM
所以冇咩反感
只係 ...
hamstertroy 發表於 2011-6-30 12:53 AM

有老/倉鼠科咩= =?  唔係鼠科咩?

hamstertroy 2011-7-9 11:13:58 PM

打多左個字係''鼠科''唔係''老鼠科''...

應該話係''鼠總科鼠科''同埋''鼠總科倉鼠科''
係唔同o既!!
草莓 2011-7-9 11:47:49 PM
好憎啊 .....好無奈 家人成日讲 你只老鼠点 点 点!听到火到来
mickybb98 2011-7-21 07:15:48 PM
我屋企人會叫佢老鼠或者"你隻野",1d禮貌都冇

快速發帖