事先聲明,呢隻兔仔前主人係個別例子
我相信悉心照顧兔仔,可減低牠們有蚤的情況!

早幾日上網,領養左隻貓貓兔,
回家先發現牠有蚤,即刻帶牠去睇獸醫,滴左蚤水,
獸醫話:滴左蚤水,只可以令到D蚤唔敢埋牠身,
仲要個個月滴,未必一次就搞點!!
再加上偏瘦,要食草粉

我未為牠改到名的兔仔,
到我手兩個半鐘,
計埋睇五百蚊的獸醫
買草、籠、糧、木糠…就用左    千幾蚊啦!

但…重點係…
依家我成屋都有蚤,
仲要係不停咬我,
兩日內咬左近五十啖!
好痕好痕好痕呀!

我買左沙薑粉係屋企,
都阻唔到D蚤,
但就好似無再咬得太多啖!

除左用滅蚤噴霧,還有無其它天然的方法?
我怕影響隻貓貓兔!

如果真係要用滅蚤噴霧的話,
我應否將貓貓兔暫托到寵物店兩天呢?
因我日日幫牠梳毛檢查的時候,
都仍搵到一兩隻蚤的
咁會唔會傳染寵物店的動物?
但用左噴霧的話,我要清潔好間屋,
我先放心俾牠同蒼鼠返屋企!

怎辦?有無人俾到意見我!
我第一次養兔仔咋!

ccychoy 2011-8-21 10:50:32 PM
有蚤的話寵物店5會收的
wesky 2011-8-21 10:56:57 PM

你係睇邊個醫生???
滴邊隻蚤水??
兔仔, 獸醫一般都係開 revolution
如上, 寵物店唔收架
kwan104kwan 2011-8-21 11:14:43 PM
元朗城市獸醫
蚤水應該係:revolution kitten/puppy (selamectin)
kwan104kwan 2011-8-21 11:17:14 PM
我就話唔驚呢D噴霧嗜!
隻兔仔同兩隻蒼鼠唔得喎!
牠們怎辦?

高達Z 2011-8-21 11:18:45 PM
用兔袋帶出街, 涼下冷氣
smallsuishan 2011-8-21 11:54:38 PM
係囉 帶兔兔出街涼下冷氣
跟住自己早D番去抹下D地方....
kwan104kwan 2011-8-22 06:56:15 AM
兔仔同我一齊喎,
咁即係三個鐘後,
牠們要同我一齊返屋企開窗,
再落街等D毒氣散,
再同牠們一齊返屋企抹屋?!
BiBi 2011-8-22 09:34:26 AM
不如你帶你只兔仔去朋友屋企,
叫你朋友照顧佢先,然後你番屋企清潔,
去番兔仔果度,係你朋友休息一陣…
直到間屋冇味…
wesky 2011-8-22 10:07:18 AM
kwan104kwan 發表於 2011-8-22 06:56 AM
兔仔同我一齊喎,
咁即係三個鐘後,
牠們要同我一齊返屋企開窗,

要等無味先入得屋
katy 2011-8-22 11:30:03 AM
你可以試下燒艾草條 (藥房果D都有) 呀。如果唔係全屋有蚤,可以安置你的寵物喺第度 (例如平時放佢入房,就帶佢地出廳先) 跟住點着艾草閂房門,等佢燒完清潔D籠、地下等地方。

但係有一個缺點 --- 就係令房間 (尤其是床) 有一股燒草味.
sillypeko 2011-8-22 11:48:39 AM

如果用滅蚤噴霧 ~ 回到家個籠最好徹底再消毒下先~~保持屋企通風~放返入籠就清潔下屋企~~
個日唔好俾佢出黎跑, 等第2日讓D滅蚤噴霧散咁D先放~~

kwan104kwan 2011-8-23 07:23:29 AM
唔該晒咁多位的意見!但又有個新問題!

我前晚心血來潮,開左液體驅蚊器(超市有得買個D)
又好似無新的蚤癩,
只係訓著的時候忍唔住R,
R到每點蚤癩的水泡都俾我R穿晒!
(搽左藥膏,但半夜無效啦!)

咁即係話D蚤死左?呢埋左?搬左其它房?
仲使唔使滅蚤?
carbee 2011-8-23 02:43:47 PM
有兔友用過呢個牌子,好似話幾好~
雖然佢寫係可以噴係動物身上,
不過兔友都只係噴係兔兔用品,同屋企周圍,
可以參考吓~(本人冇用過)
http://huskypets.shopping.ttyy.h ... 14b19a5bb92cd298d37
勁哥815 2011-8-24 05:04:51 PM
開 噴霧之前..將兔兔同鼠鼠放入寵物袋先... 攪掂好曬..就放噴霧... 即刻立嘢設退去朋友屋企坐幾粒鐘
差不多時間就自己回家做清潔...做完之後就接佢地返屋企!!!!
我屋企每6個月都會進行滅虱架..都係咁做..連人帶兔出街hea 幾粒鐘..返屋企第1時間幫佢個籠做左清潔sin... 然後就將兔兔放入籠..再進行清潔...當清潔完先放佢地出黎玩...(記住進行消毒之前一定要確保佢地d食物同草要封閉好..唔好流氣..)
希望我個方法幫到你同兔兔啦..祝你同兔兔快d好返

快速發帖